Thijs Pattyn

Boeren verstoren aanplanting geboortebos in Langemark-Poelkapelle

Landbouwers hebben zaterdagochtend geprotesteerd tegen de plantactie van het eerste geboortebos in Langemark-Poelkapelle. Een 300-tal inwoners, vooral ouders en kinderen, was aanwezig om bomen te planten. Maar in plaats van bomen te planten, kwamen de boeren met een colonne tractoren naar de plantactie. 

Het moest een feestelijke dag worden in Langemark-Poelkapelle. Voor het eerst werd een bos in de gemeente aangeplant van 2 hectare groot. "We zijn een heel bosarme gemeente", zegt burgemeester Dominique Cool (N-VA). "We hebben amper een halve hectare bos. Vandaag is een mijlpaal voor de gemeente, voor de eerste keer komt er een groter stuk bos. We hebben er een geboortebos van gemaakt."

Maar dat was zonder de boeren gerekend. Zij doken onverwacht met een 20-tal tractoren op. "Wij laten onze dochtertjes geen bomen aanplanten, uit principe", zeggen landbouwers Davy Debaene en Jasmien Vandelanotte. "Wij hebben niets tegen een eerste bos en zeker niet tegen een bosje van zulke omvang. Maar wat als dit de komende jaren verder uitbreidt en erkend wordt als natuurgebied? Dan wordt de impact op ons familiebedrijf gigantisch door het stikstofdecreet."

BEKIJK - De boeren trekken door de velden:

Videospeler inladen...

Hevige discussie

Het kwam even tot een woordenwisseling tussen de burgemeester en schepen, en de protesterende landbouwers. "We hebben geprobeerd om in dialoog te gaan", zegt schepen Laurent Hoornaert (Tope 8920). "Maar er werden serieuze verwijten naar ons hoofd geslingerd. Er is richting burgemeester gesuggereerd dat hij beter een kogel door zijn kop zou krijgen."

"Alle begrip voor de boeren hun zaak, maar er zijn betere manieren en dagen om hun punt te maken. Dit stuk waar we hier staan, is al bijna 15 jaar geleden in natuur omgezet. Er is hier geen landbouwactiviteit aanwezig. Dat ze nu dit stuk uitkiezen om actie te voeren, begrijpen wij niet."

Bos komt er

Na een tijdje waren de gemoederen wel wat bedaard. "De landbouwers die ik zelf heb kunnen spreken, zijn wel tot rede vatbaar", aldus burgemeester Cool. "Dit is ook geen goede landbouwzone hier."

"Maar het bos komt er. De locatie is afgetoetst in de landbouwraad en ook goedgekeurd in de gemeenteraad. Ik kijk er van op dat de oppositie, CD&V, nu haar troepen stuurt om hier de confrontatie aan te gaan. Dit is onbegrijpelijk."

Thijs Pattyn
Thijs Pattyn

Meest gelezen