Hoe maak je spruitjes lekker klaar? HLN-chef Jelle Beeckman: “Door zout te gebruiken, breng je de zoete smaak naar boven”
We zijn tot in het buitenland bekend voor onze ‘Brussels sprouts’ of spruitjes, maar toch vallen ze niet bij iedereen in de smaak. “Dat hebben we aan onszelf te danken”, lacht HLN-chef Jelle Beeckman. “Je moet ze gewoon lekker klaarmaken.” Hoe kan je iedereen met de groene groenten verleiden? Hij tipt wat je best wel én niet doet in de keuken. “Door ze te roosteren, worden ze lekker crispy.”
Om spruitjes lekker klaar te maken, heb je om te beginnen een goed product nodig. De groene kooltjes zijn het lekkerst in de winter, en dan vooral als het gevroren heeft. “De boer legde mij uit dat die planten zetmeel bevatten, die tijdens de groei worden omgezet in suikers. Als het vriest doen ze dat nog meer en heb je dus zoetere spruitjes”, vertelt Jelle Beeckman.
Dat geldt volgens de chef alleen voor de vrieskou buiten. De koude uit de diepvries doet geen deugd voor je spruitjes. “Koop altijd verse spruitjes. Door ze in te vriezen, nemen ze nog meer water op en worden ze smakeloos. De lekkerste spruitjes vind je bij de boer of pluktuin, recht van het veld. Koop je ze in de winkel, let er dan goed op dat ze mooi groen zijn en geen al te vuile blaadjes hebben. Kies ook voor kleintjes. Die hebben meer smaak dan dikke spruiten. Voor wie in tijdsnood zit, zijn gekuiste spruitjes een prima oplossing.”
Spruitjes bewaar je liefst niet te lang. Verwerk ze zo snel mogelijk, zeker als ze gekuist zijn. “Ze bevatten veel water. Als ze gekuist zijn, verliezen ze dat vocht nog veel sneller. Verse spruitjes kan je wel twee tot drie dagen bewaren, best in een papieren zak in de groentelade van je koelkast.”
Wat doe je best niet bij het klaarmaken van spruitjes?
Niets verschrikkelijker dan platgekookte spruitjes. “Ik kook mijn spruitjes nooit”, lacht de chef. Ook van de methode om onderaan een kruisje te snijden, zodat ze gelijk garen is hij geen fan. “Het maakt de groente zompig. Als je spruiten per se wilt koken, hou het dan kort, kook ze in bouillon of water met voldoende zout en giet ze meteen af.”
Die waarschuwing voor platgekookte spruitjes geldt ook voor spruitjesstoemp. “Je kookt de aardappelen en de groenten best apart. Hou je niet van de typische spruitjesgeur? Kook de groente dan in bouillon of melk met een teenje look erbij. Haal ze op tijd uit het water, giet ze voorzichtig af, laat uitlekken en pureer de spruitjes samen met de aardappelen.”
Ook een pizza met spruitjes behoort tot de mogelijkheden: maak een pizza bianca met roomkaas, dunne aardappelschijfjes en worst.
Hoe maak je spruitjes goed klaar?
“Een eenvoudig alternatief voor koken is de spruitjes stomen tot ze beetgaar zijn en ze daarna bakken in boter. Mijn favoriete methode is ze roosteren in de oven. Je snijdt ze horizontaal in twee, legt ze op een bakplaat met peper en zout en dan mogen ze de oven in. Zo worden ze mooi crispy en op het einde kan je de losse blaadjes nog een paar minuten op de bakplaat leggen voor extra krokantheid. Ook in de airfryer krijg je heerlijk krokante spruitjes.”
“Wie de echte finesse van spruitjes wil begrijpen, moet vooral minder moeite doen”, tipt The Messy Chef. “Probeer eens om spruitjes rauw te verwerken. Daarvoor moet je ze heel fijn snijden of met een grove rasp in dunne flinters snijden.”
Vanaf dan heb je een zee van mogelijkheden om met de rauwe spruitjes aan de slag te gaan. “Ik kan een spruitjessalade aanraden. Net als een koolsla doe je er een mosterddressing bij en laat je even trekken, de perfecte combinatie voor op een hamburger. Je kan de snippers ook kort laten meegaren, roer ze onder een gebakken eitje of voeg ze op het einde toe aan een pot spaghetti carbonara. Werk alles af met een citroenzeste en je hebt een geweldig gerecht. Ook een pizza met spruitjes behoort tot de mogelijkheden: maak een pizza bianca met roomkaas, dunne aardappelschijfjes en worst. Bak alles, en als het bijna gaar is doe je de fijngesneden spruitjes erover en schuif je de pizza nog een minuutje terug in de oven.”
“Wie de regel om ze kort en krachtig te garen goed in de oren geknoopt heeft, weet dat wokken een goede match is”, tipt Jelle. “Halveer de spruitjes en snijd de stammetjes goed kort. Doe er sojasaus of teriyakisaus bij en serveer ze met rijst, zo eenvoudig kan het zijn. Je kan ze ook combineren met andere groenten, dan moet je rekening houden met verschillende gaartijden. Voor mij hoeft dat niet, ik geef spruitjes graag de hoofdrol.”
Spruitjes bevatten suiker, maar je moet wat moeite doen om die eruit te krijgen. Daarom gebruik je best voldoende zout om het bittertje te compenseren.
Hoe kruid je spruiten het best?
Ook qua kruiding kunnen spruitjes veel aan. “Spruitjes bevatten suiker, maar je moet wat moeite doen om die eruit te krijgen. Daarom gebruik je best voldoende zout om het bittertje te compenseren. Omdat ze zoveel water bevatten, nemen ze de smaak van kruiden goed op. Met de juiste kruiden, kunnen het echte smaakbommetjes worden, pak je het niet juist aan, dan krijg je een losse flodder.”
“Om te beginnen is er het eenvoudigste trio: peper, zout en boter", gaat hij verder. “Ook mosterd, honing en balsamico-azijn zijn een geweldige combinatie, vooral met spek of bacon. Eventueel met citroen of zeste toevoegen. Ook curry, kurkuma, garam masala of ras-el-hanout en een mespuntje gerookte paprikapoeder of kippenkruiden zijn een aanrader. Het enige wat je nooit mag skippen is dus écht zout, dat is de basis voor ieder spruitje.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Vergeet sinaasappels of citrusvruchten: deze fruitsoort zorgt voor een langere boost van vitamine C
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen