Direct naar artikelinhoud
Reizen48 uur in Sydney

Ontdek en beleef Sydney in 48 uur, de stad met een magische mix van natuur en cultuur

Sydney Harbour Bridge, het landmark bij uitstek van deze schilderachtige stad aan het water.Beeld NYT

In Sydney gaan stad en natuur op magische wijze in dialoog. Daarnaast is de dichtstbevolkte stad van Australië geweldig divers: meer dan 40 procent van de inwoners is elders geboren. En Sydney was door de pandemie dan wel twee jaar gesloten voor toeristen, de culturele scene bloeit er als vanouds. Tijd om (opnieuw) kennis te maken met deze bijzondere stad down under.

Vrijdag

20.00 uur | Proef van Zuidoost-Azië

Met landen als Maleisië, Indonesië, Thailand en de Filipijnen op een spreekwoordelijke steenworp afstand, is Sydney een walhalla voor liefhebbers van de Zuidoost-­Aziatische keuken. Neem een curry laksa, een noedelsoep met een pittige kokosbouillon (vanaf 11 euro) bij Ho Jiak, een Maleisisch restaurant in de bruisende wijk Haymarket. In het nabijgelegen, lommerrijke Darlinghurst bevindt zich Joe’s Table, een klein restaurant waar Joe alles doet: de telefoon opnemen, koken, en sappige Thaise viskoekjes of gekaramelliseerde runderribbetjes op gebloemde borden serveren (16 tot 36 euro per gerecht). Of ga naar het 200 zitplaatsen tellende MuMu in het centrum van George Street: een explosie van spektakel en smaak waar je onder meer van yuzuslushy’s en pittige cocktails kunt genieten.

Bij Joe’s Table doet Joe alles, maar dan ook alles: van de telefoon opnemen tot overheerlijke, op de Zuidoost-­Aziatische keuken geïnspireerde gerechtjes maken.Beeld NYT

22.00 uur | Ga voor een margarita

De reden waarom je niet naar Cantina OK! mag gaan vóór je uit eten gaat, is omdat je dan het risico loopt je reservatie compleet te vergeten. In deze kleine mezcalbar zonder zitplaatsen kun je uren kletsen met onbekenden. Er hangt een uitgelaten sfeer die je het gevoel geeft dat je precies op het hoogtepunt van een feestje bent beland, waarvan jij ook nog eens de eregast bent. Tegen de muren staan rijen merkloze flessen mezcal, met handgeschreven etiketten; de eigenaren maken regelmatig inkoopreizen naar Mexico. Een avond in deze bar is deels een feestje, deels een opleiding: je ontwaakt daags nadien mogelijk met een kater, maar ook met een grondige kennis van het oogsten van agave en destillatiemethoden (20 euro per cocktail).

Zaterdag

8.00 uur | Maak tijd voor ontbijt

Voor veel inwoners van Sydney is een bezoek aan de Carriageworks Farmers Market een populair zaterdagritueel. De markt staat in Eveleigh, op een spoorwegemplacement dat uit 1800 dateert, en is een uitgelezen plek om kleine producenten te ontmoeten, recepten te ontfutselen en je tas vol heerlijke producten te vullen. De kramen en het aanbod zijn wisselend, maar je vindt er altijd kant-en-klare producten zoals pho, hartige taarten en crumpets met lokale boter en honing. Neem je bord mee, scoor een koffie en zoek een plekje in de zon met een goed uitzicht. Veel shoppers nemen hun harige viervoeters mee, dus je kunt er ook fijn honden spotten.

Via wandeltours maak je kennis met de cultuur van de Aboriginals, zoals de oorspronkelijke Australische bevolking ook wel wordt genoemd.Beeld NYT

10.30 uur | Verken de inheemse cultuur

De oorspronkelijke Australiërs uit het gebied dat de Europese kolonisten Sydney doopten, behoren tot de Eora Nation, die uit tientallen clans bestaat. Een fijne manier om met de kennis en cultuur van de Aboriginals in contact te komen, is door een rondleiding te volgen. Probeer de Rocks Aboriginal Dreaming Tour, een wandeling van 90 minuten langs de haven (54 euro per volwassene). Of de Aboriginal Bush Tucker Tour, die bezoekers laat kennismaken met inheemse planten in de Royal Botanic Garden (27 euro per volwassene). Verken ook zelf de hedendaagse oorspronkelijke cultuur: de Spotify-afspeellijst Blak Australia is een goed begin als je inheemse muziek wil beluisteren. Of stem af op Koori Radio, die uitzendt vanuit de buitenwijk Redfern, een historisch centrum voor de Aboriginal-burgerrechtenbeweging in de jaren 60 en 70.

14.00 uur | Pik een sportwedstrijd mee

Woon een wedstrijd bij op de Sydney Cricket Ground, of het nu cricket, rugby of Australian rules football is. Dat laatste (ook wel ‘Aussie rules’ genoemd), wint steeds meer aan populariteit en heeft in New South Wales inmiddels twee teams. De sport zou volgens sommigen haar oorsprong kennen in de Aboriginal-cultuur; vandaag vertegenwoordigen inheemse spelers ongeveer een tiende van de nationale competitie. Australiërs lijken zelden te erkennen hoe speciaal het muzikale element van de sport is: elke wedstrijd begint en eindigt met de liederen van de teams, die door alle spelers en supporters worden meegezongen. Het is geweldig om de Sydney Swans en hun superster Lance Franklin, die Buddy wordt genoemd, in actie te zien. Zéker als hij een doelpunt maakt. (Kaartjes vanaf 25 euro per volwassene, het seizoen loopt van maart tot september).

14.00 uur | Pik een sportwedstrijd mee
Beeld NYT
Ga naar A.P Bakery voor creatieve Australische gebakjes, en Inside Pellegrino 2000 om overheerlijk Italiaans te eten.Beeld NYT

18.00 uur | Geniet van de Italiaanse keuken

Sydney’s liefde voor Italiaans eten zit diep. 10 William Street in Paddington is een populaire pasta- en wijnbar met veel charme. Ga aan de bar zitten of schuif aan op de bank bij het grote raam (29 tot 43 euro per hoofdgerecht). Een nieuwkomer is Pellegrino 2000, een op Rome en Firenze geïnspireerde trattoria die moeiteloos de traditie volgt. Proef er de zijdezachte gekruimelde pens of de op de tong smeltende garnalen­ravioli in wontonwikkels. Je kunt plaatsnemen in de bruisende eetzaal bovenaan, tenzij je liever in de wijnkelder eet, waar flessen Italiaanse wijn gevaarlijk binnen handbereik liggen. Ook de desserts zijn er fantastisch. Of wat dacht je van een crème-karamel geserveerd met een kleine berg opgeklopte bananenroom?

20.00 uur | Steun de kunst

De optemsom van zes jaar lock-out – een onpopulaire avondklok om alcoholgerelateerd geweld te beteugelen – en twee jaar pandemie hebben veel kleine bars en podiumcafés pijn gedaan. Veel zaken likken nog steeds hun wonden. Hoog tijd om de kunst te steunen dus. Oxford Art Factory in Darlinghurst is een geweldige plek om gevestigde muzikanten én nieuw talent te zien. Enmore Theatre in Newtown, ten zuidwesten van het stadscentrum, heeft dan weer geweldige comedy te bieden. The Bearded Tit is een gastvrije queer space in Redfern waar allerlei vormen van experimentele expressie te zien zijn. Zin in plaatselijk theater? Ga naar het Belvoir St Theatre in Surry Hills, waar in het verleden onder anderen Cate Blanchett en Geoffrey Rush op het podium stonden.

Zondag

9.00 uur | Duik de dag in

Neem een duik in een van de vele oceaanbaden in Sydney, waar het zeewater (en soms het zeeleven) het zwembad in spoelt. Het getijdenzwembad Wylie’s Baths in Coogee (5 euro per volwassene) is prachtig uitgehouwen uit een natuurlijke rotswand. Murray Rose Pool, een omsloten strand met twee drijvende pontons, is een geweldige plek om met kinderen naartoe te gaan of gewoon lekker in de zon te liggen (gratis). In het noorden van de stad vind je nog het zeewaterzwembad Maccallum Pool in Cremorne Point (gratis), met een van de beste uitzichten op de skyline van de stad, en North Sydney Olympic Pool in Milsons Point, vlak onder Sydney Harbour Bridge.

Wie van Bondi naar Coogee wandelt, komt langs prachtige getijdenzwembaden.Beeld Alamy Stock Photo
Uitzicht op het water vanaf Hermitage Foreshore-pad, een schilderachtige ­wandeling langs afgelegen stranden.Beeld NYT

10.30 uur | Verken de natuur

De beroemde Bondi to Coogee-wandeling is een absolute aanrader. Het Hermitage Foreshore-pad in de oostelijke buitenwijken van Sydney komt het dichtst in de buurt bij een bush walk in de stad. Het is een schaduwrijke wandeling van zo’n anderhalve kilometer langs afgelegen stranden, rotsachtige uitzichten en huizen met achterdeuren die bijna direct op het zand uitkomen. De route gaat van Bayview Hill Road naar Nielsen Park, maar je kunt het avontuur uitbreiden door de kustlijn te volgen naar Parsley Bay, een verborgen paradijs van park, struikgewas en water. Er is daar trouwens een kiosk die koffie en snacks verkoopt.

12.30 | Gun jezelf een gebakje

Honger? Bovenop Paramount House in Surry Hills bevindt zich een van de beste bakkerijen van de stad. A.P Bakery doet misschien denken aan Californië met zijn middeleeuwse zonneschermen en cactussen, maar de smaken zijn Australisch. Het assortiment gebakjes verandert voortdurend, maar je kunt er bijvoorbeeld een croissant met macadamia, honing en tijm eten, een wallabyvleespastei en geglazuurde hot cross-buns (van 5 tot 12 euro). Er is ook een ontbijtmenu dat de hele dag door beschikbaar is (van 13 tot 22 euro). Je kunt tevens je eigen bord samenstellen, met een ruime keuze uit eieren, kazen, brood, vleeswaren en augurken. Loop vanaf daar in de richting van Oxford Street en volg deze in zuidoostelijke richting naar Paddington. Bezoek boetiekjes als In Bed voor huishoudelijke artikelen en beddengoed en P.A.M. voor maximalistische streetwear in Y2K-stijl.

De prachtige pub van het art-decohotel Old Clare.Beeld RV

14.00 uur | Chinese kunst

De vier verdiepingen tellende White Rabbit Gallery (gratis), in een achterafstraatje van Chippendale, huisvest een van ’s werelds belangrijkste collecties 21ste-eeuwse Chinese kunst. Judith Neilson, de oprichtster van de galerie, heeft meer dan 3.000 stukken verzameld, waarvan telkens slechts een fractie op hetzelfde moment wordt tentoongesteld. De collectie bevat digitale kunst, videokunst, schilderijen, keramiek en andere installaties. Na afloop is er genoeg om over te praten; dat kan in de lichte tearoom van de galerie, eventueel met wat dim sum erbij.

Sydney in een oogopslag

HOOGTEPUNTEN

Het Hermitage Foreshore-pad is een schilderachtige wandeling van zo’n anderhalve kilometer langs afgelegen stranden en groen in de stad.

Ho Jiak is een Maleisisch restaurant dat populair is om zijn pittige gerechten, zoals curry laksa en char koay teow.

Cantina OK!, een kleine mezcalbar, geeft je het gevoel alsof je een feest bezoekt dat net op zijn hoogtepunt is.

White Rabbit Gallery is een gratis galerie met vier verdiepingen, waar hedendaagse Chinese kunst wordt getoond.

WAAR TE ETEN

Joe’s Table is een eenmanszaak die fijne ­Aziatische gerechten serveert.

In MuMu trakteer je je smaakpapillen op een explosie aan Zuidoost-Aziatische smaken, met yuzuslushy’s en pittige cocktails.

10 William Street is een populaire pasta- en wijnbar.

In Pellegrino 2000, een op Rome en Florence geïnspireerde trattoria, kun je dineren in een wijnkelder.

A.P. Bakery biedt gebakjes met creatieve Australische smaken aan.

WAAR TE VERBLIJVEN

Liefhebbers van lekker eten en design kunnen terecht in Old Clare (vanaf 218 euro), met art-­deco-elementen en een strakke pub, of in het Paramount House Hotel (vanaf 228 euro) in Surry Hills.

Voor budgetreizigers is er Wake Up! Bondi Beach (vanaf 54 euro voor een gedeelde slaapzaal of 145 euro voor een tweepersoonskamer): van daaruit ben je in een paar minuten aan de zee.

Het dak van Sydney Harbour YHA biedt een geweldig uitzicht over de haven tegen een relatief zacht prijsje (vanaf 53 euro voor een gedeelde slaapzaal of 166 euro voor een tweepersoonskamer).

Als je op zoek bent naar een huurwoning voor de korte termijn, is het aan te raden om te zoeken in de wijken Surry Hills en Paddington; beide zijn zeer goed beloopbaar en liggen dicht bij Central Station. Voor een rustige strandervaring is Bronte de place to be.