Direct naar artikelinhoud
Blik op BelgiëOpwijk

Nu in de ‘Aldi van den Aldi’: varkensoren voor 4,88 euro per kilo, en veel Litouwse worst

Nu in de ‘Aldi van den Aldi’: varkensoren voor 4,88 euro per kilo, en veel Litouwse worst
Beeld Ben Conaerts

Tweede keer goede keer, moeten de Russen achter Myprice hebben gedacht. De ‘grootste keten in het discounterformaat op de Oost-Europese markt’ heeft nu toch een vestiging kunnen openen in Opwijk. Maar ga er niet naartoe met een boodschappenlijstje: ‘Het is pakken wat er is.’

Niemand is enig bloemstuk komen brengen. Er viel geen lint door te knippen en ook geen glaasje bubbels te hijsen. Praten met journalisten is het personeel van de eerste Vlaamse vestiging van Myprice in het Vlaams-Brabantse Opwijk zo strikt als mogelijk verboden.

Dat personeel is net als het bedrijf erachter, Lightkommerz, overwegend Russisch. Misschien wil je liever niet weten wat de verschrikkelijke consequenties zouden kunnen zijn van een ongecontroleerd gesprek met een journalist over de herkomst van de ingeblikte sardines. “Het spijt me heel erg”, zegt de man die er verdacht sterk uitziet als de manager. Hij geeft ons een te bellen nummer van iemand bij Lightkommerz. “Ik bel u terug”, zegt de Franstalige stem die niets meer van zich zal laten horen.

Discounter

“Het is hun tweede poging”, zegt Inez De Coninck, burgemeester voor N-VA in Opwijk. “De vorige was in april 2022, niet erg lang na de Russische invasie in Oekraïne. De winkelketen heette toen nog Mere. We hebben de zaak toen op advies van eerst de politie en daarna de brandweer laten sluiten. Er was vrees voor betogingen, en die zijn er ook gekomen, maar niet in die mate dat die een verdere sluiting konden wettigen. In feite hebben wij als gemeentebestuur gewoon een beetje gebluft. Eens die mensen de juiste vergunningen hebben, kun je als gemeentebestuur alleen nog toekijken. Intussen is gebleken dat deze mensen helemaal geen aanhangers zijn van Poetin of zo.”

Dat het uitrollen van de ‘Aldi van de Aldi’ in België aanvankelijk niet wou lukken, komt misschien vooral door de timing, de oorlog. Of door de aard van de aangeboden producten. Myprice pretendeert “de grootste keten in het discounterformaat op de Oost-Europese markt” te zijn. De keten heeft vestigingen in een 10-tal Europese landen en was volgens de website van plan om in België “3 tot 6 supermarkten te openen in 2023”.

Dat is niet gelukt. Myprice zou normaal vrijdag z’n eerste vestigingen openen in Boom, Boussu en Opwijk, maar dat gebeurde enkel in die laatste twee gemeenten. In Boom stootte de keten op een argwanende burgemeester Jeroen Baert (N-VA). Het aanleveren van koopwaar in bulk in de vroegere Spar-vestiging zorgde er deze week voor verkeersproblemen in het stadscentrum. “Ik kan als burgemeester optreden als de openbare orde wordt verstoord”, zei Baert eerder. “Ik heb dan ook aan de politie gevraagd om toezicht te houden.”

Uiteindelijk blijkt het een ongunstig verslag van de brandweer te zijn dat de inwoners van Boom moet nopen tot geduld om kennis te kunnen maken met het toch wel unieke productenassortiment bij Myprice.

WC-papier

“Het is pakken wat er is”, waarschuwt Inez De Coninck. “Je gaat er niet naartoe met een klassiek boodschappenlijstje. Verse worteltjes ga je er niet vinden.”

Wel een kleine inductiekookplaat voor 23,19 euro. Een tondeuse voor 6,38 euro. Een kattenbak voor 3,52 euro. 30 meter aluminiumfolie voor 2,18 euro. Een halve kilo croissants met vulling voor 2,55 euro. Een kilo gekrulde pasta voor 1,19 euro. Je kunt niet zeggen dat er veel structuur zit in de indeling van de winkel. Lightkommerz koopt her en der in de wereld stocks aan overtollige koopwaar op en verdeelt die over de eigen winkels. Dat er nu even geen worteltjes zijn kan overmorgen alweer helemaal anders zijn.

WC-papier
Beeld RV

Er is in Opwijkse vestiging een met plastic flappen afgeschermde koelruimte, net als in de Colruyt, maar daar vind je enkel voorverpakt vlees uit Litouwen. Varkensoren voor 4,88 euro per kilo. Litouwse doktersworst, 3,63 euro per kilo. Litouwse gekookte worst, 1,82 euro per kilo.

“Het is niet de oorlog in Oekraïne die de klant bij de vorige poging deed afhaken”, zegt Inez De Coninck. “Het was eerder de schraalheid van het aanbod. We zijn erg benieuwd hoe het deze keer zal gaan.”

Op de parking van laadt een ouder Opwijks koppel een als met het oog op een volgende pandemie bepaalde stapel wc-papier in de koffer van de Renault Kangoo. “Zes rollen voor 1,78 euro”, zegt zij. “Dat kun je niet laten liggen.”