© BELGA

Lucinda Brand maakt favorietenrol helemaal waar in Sint-Niklaas en soleert van bij het begin naar zege

Lucinda Brand heeft de Exact Cross in Sint-Niklaas op haar naam geschreven, en hoe. De Nederlandse maakte haar favorietenrol helemaal waar en soleerde werkelijk van bij de start naar de zege. Amper een half rondje had ze nodig om de rest koel achter te laten. Laura Verdonschot reed een sterke cross en werd tweede, Annemarie Worst vervolledigde het podium.

Jorunn Vannoorden

Aan de start van de Exact Cross bij de vrouwen zagen we in Sint-Niklaas één topfavoriete: Lucinda Brand. Op papier een walk in the park voor de Nederlandse, al stonden er met onder meer Sanne Cant, Laura Verdonschot en Marion Norbert Riberolle enkele Belgische dames aan de start die de Nederlandse een halt wilden toeroepen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al is dat wel erg moeilijk als die elkaar meteen gaan tegenwerken. Alicia Franck maakte vrijwel meteen na de start een slippertje en hield zo ploeggenote Laura Verdonschot op. Zo kreeg Lucinda Brand een straat voorsprong zomaar cadeau. Na amper een halve ronde was de Nederlandse al gaan vliegen. Verdonschot leidde ondertussen de dans in de achtervolging. Al leek dat vooral al meteen een strijd om de tweede plek te gaan worden. Na een ronde had Brand al zo’n 20 seconden bonus op de rest.

De Nederlandse bleef ook foutloos rijden en legde de rondjes enorm snel af. In de achtergrond liet Verdonschot dan weer de andere achtervolgers achter en ging ze op haar eentje op zoek naar Brand. Maar halfweg koers zat zij zo’n halve minuut op de 34-jarige Nederlandse, die werkelijk op geen enkel foutje te betrappen was. Ploegleider Sven Nys zag het graag gebeuren.

Intussen werd Verdonschot teruggegrepen door een groepje van een vijftal rensters, met daarbij ook Norbert Riberolle, Worst en Van Alphen. Daar was het nog volop strijd, terwijl Brand moederziel alleen haar koers uitreed. Bij het ingaan van de laatste ronde had ze 45 seconden bonus. De schaapjes op het droge hebben, zeggen ze dan.

Daarachter vochten Worst en Verdonschot een robbertje uit voor plek twee en drie. Op plek vier volgde Norbert Riberolle, maar een podiumplek leek moeilijk voor onze landgenote. Net op het moment dat Worst een gaatje had op Verdonschot, ging de Nederlandse onderuit na een klein foutje. Verdonschot rook bloed en ging erop en erover.

Ondertussen kwam Lucinda Brand onder een stralende zon solo over de streep, zou de Nederlandse ooit al zo makkelijk gewonnen hebben? Daarachter verzekerde een sterke Laura Verdonschot zich van plek twee, Annemarie Worst vervolledigde het podium. Norbert Riberolle moest vrede nemen met plek vier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer