Foto: Hans Put

Motorcrossers voeren samen met boeren actie in Mol: "We zitten in dezelfde situatie"

In Mol hebben motorcrossers geprotesteerd tegen de beslissing van De Raad van State om de vergunning van het motorcrossterrein in Olmen (Balen) opnieuw te vernietigen na klachten van natuurorganisaties. Dat deden ze samen met boeren. "Die zitten in dezelfde situatie", klinkt het.

Motorcrossers hebben vanmiddag samen met boeren actie gevoerd in Mol. Ze protesteren tegen de beslissing van de Raad van State om de omgevingsvergunning voor het Hondapark, een motorcrossterrein in Olmen, bij Balen, te vernietigen. Natuurorganisaties hadden klacht ingediend voor lawaaioverlast, die de natuur in de buurt zou verstoren. "In Belgiƫ zijn er nog slechts vier circuits voor de motorsport over", zegt organisator van de betoging Frank Janssen. Op twee daarvan mag er met zwaardere motoren gereden worden. "Terwijl er zo'n 5.000 mensen aan motorcross doen. Dat is dus veel te weinig."

"De boeren zitten in dezelfde situatie als wij", zegt voormalig motorcrosser JoĆ«l Smets. "Daarom organiseren we de actie samen met protesterende boeren. We begrijpen uiteraard dat een motorcircuit niet overal kan liggen, maar dit heeft toch wel met extremisme te maken, ook bij Natuurpunt en de milieubeweging. Wij hopen dan ook dat zij hun gezond verstand bovenhalen."Ā 

Volgens Smets zal er anders van een motorsportwereld in Belgiƫ geen sprake meer zijn. "Wanneer er geen accommodatie voorzien wordt, zoals een circuit, dan is onze sport ten dode opgeschreven. Terwijl wij hier zoveel talent hebben, ook vaak kinderen van toppers zoals Stefan Everts. De motorsport kan gerust cultureel erfgoed genoemd worden."

Foto: Hans Put

Nederland gidsland?

Bovendien toont Nederland volgens Smets hoe het wel kan. "Daar liggen heel wat circuits in bosgebieden", zegt hij. "De grens is helemaal niet ver, maar zij tonen wel hoe die twee perfect kunnen samengaan. Ik kan me niet inbeelden dat we hier geen slimme mensen bij de milieubeweging hebben die dat ook inzien." Oplossingen voor de geluidsoverlast zijn er volgens de actievoerders nog niet meteen. "Fabrieken werken hard aan elektrische motoren voor onze sport, maar dat zal nog zeker vijf jaar duren. Waar moeten wij in die tussentijd dan naartoe?", vraagt Janssen zich af.

Mocht er geen gehoor komen, dan trekken we met z'n allen naar Brussel

Frank Janssen, organisator protestactie

In totaal verwacht Janssen zo'n 500 mensen op de protestactie. "Mocht er geen gehoor komen, dan zullen we met zijn allen naar Brussel trekken." Smets wil vooral inzetten op de dialoog. "We gaan proberen om van beide kanten de mensen met gezond verstand samen te zetten en tot een oplossing te komen."Ā De gemeente Balen betreurde de beslissing van de Raad van State alvast, en bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekijkt of ze een nieuwe vergunning kan uitvaardigen.

Ex-motorcrosser Joƫl Smets, die ook op de protestactie aanwezig was.
Foto: Hans Put
Foto: Hans Put

Meest gelezen