Dit moet je weten als je bruidsmeisje wordt.© Elise Marcelis Fotografie

Inspecteer de bruidsjurk en draag nooit wit: dit moet je weten als je bruidsmeisje wordt

Bruidsmeisjes, opgelet! Aan welke bridesmaid duties kun je je de dag van vandaag verwachten? Wat is écht not done? En hoe vermijd je bridezilla-situaties? Wij bundelen de belangrijkste do’s-and-don’ts in een etiquettegids voor team bruid.

Stien Vanbaelen

Heel wat bruiden kiezen er vandaag voor om hun beste vriendinnen, zussen of close familieleden te vragen als hun bridesmaids. Het typisch Amerikaanse fenomeen waaide over naar Europa, vooral in het VK. Niet veel later werd het ook in onze contreien populair. Maak jij ook deel uit van team bride? Hoe zorg je er dan voor dat de bruid een topdag beleeft? Hoe kun je zelf stralen zonder de aandacht te stelen? Met welke kosten moet je rekening houden? En wat is écht not done? Onze experts leggen de bridesmaid duties van vandaag stap voor stap uit.

LEES OOK:

“In Amerika en in het VK gaat het bruidsmeisjesschap er iets formeler aan toe”, zegt etiquette-expert Isabelle Coppens van Gracious Manners. Bij ons in België zijn de regels soepeler en liggen de verwachtingen meestal wat minder hoog. “Er zijn zeker taakjes waar de bruidsmeisjes in kunnen ondersteunen zoals de sleep dragen, een jurk helpen kiezen, de bruid helpen aan- en omkleden. Maar de main focus is om de bruid te laten shinen en emotioneel bij te staan.”

Dat zeggen ook weddingplanner en -styliste Sanya Heylen en Lotte Vervloet van SALON Weddings. “Een bride squad is vooral ook een ode aan de vriendschap. De meeste bruiden hebben geen hoge verwachtingen van hun bruidsmeisjes. Ze vinden het vooral belangrijk en geruststellend dat ze omringd zijn met hun favoriete personen op hun grote dag. ’s Ochtends samen ontbijten, klinken met een glaasje, zich laten opmaken en samen omkleden. Die gezelligheid dus.”

Weddingplanner en -styliste Sanya Heylen en Lotte Vervloet van SALON Weddings.© Heimat

Voor de grote dag

Communiceer open

“Steeds minder koppels kiezen voor een traditioneel huwelijk. Ze geven er liever een eigen draai aan en vullen zowel de ceremonie als het feest veel persoonlijker in”, legt Isabelle uit. “Er wordt daardoor ook veel soepeler met de regels omgegaan. Er bestaat dus niet één gouden handleiding die een bruidsmeisje klakkeloos kan volgen.”

Word je gevraagd als bruidsmeisje? Toets dan even de verwachtingen af met de bruid, klinkt haar advies. “Door open te communiceren vermijd je ook teleurstellingen achteraf”, vult Sanya aan. “Soms weet de bruid zelf nog niet wat ze juist wil. Door er open over te babbelen, kunnen jullie de rol samen invullen.”

Wees een steun en toeverlaat

“Een huwelijk plannen kan stressvol zijn”, weten Sanya en Lotte. “Een steun en toeverlaat is dus ook in de aanloop naar de grote dag geen overbodige luxe.” Enter: de bruidsmeisjes. “Als bruidsmeisje is het jouw taak om de bruid zo veel mogelijk op haar gemak te stellen. Bied een luisterend oor, wees een goede gesprekspartner, stel haar gerust …”

“Daarnaast kun je ook helpen met de wedding preps”, zegt het duo. “Taken waarbij de bruidsmeisjes kunnen helpen zijn bijvoorbeeld de uitnodigingen in enveloppen steken, bedankjes personaliseren, de bloemen of de trouwdecoratie ophalen ...”

Organiseer het vrijgezellenfeest

Een van de leukste bridesmaids duties: het vrijgezellenfeest. “Dat kan een avond zijn, een weekend of zelfs een citytrip. Tegenwoordig zien we dat dit soort feesten steeds grootser aangepakt worden”, zegt Isabelle. “Maar wat je ook organiseert, het belangrijkste is dat het op maat is van de bruid. Plan dus geen trip naar Barcelona voor iemand met vliegangst.” Meestal worden de kosten van de vrijgezellen gedeeld door alle deelnemers. “Het is dus niet de bedoeling dat de bruidsmeisjes alles betalen. Wel belangrijk is dat de bruid zelf niets moet bijleggen.”

Bruidsmeisjesjurkjes van Team Bride in Turnhout.© Elise Marcelis Fotografie

Say yes to the dress

“In de meeste gevallen worden de bruidsmeisjes ook verwacht bij het kiezen van de bruidsjurk”, weten Sanya en Lotte. “Dit is niet alleen een leuk vriendinnenmoment, maar het kan ook nuttig zijn om al eens een blik te werpen op de jurk: hoe zit die juist in elkaar? Als je daar met een paar ogen naar kan kijken, zal het aankleden en omkleden op de trouwdag zelf veel sneller en gemakkelijker gaan.”

Match de bruidsjurken

Hoe kun je zelf stralen zonder de aandacht van de bruid te stelen? Daar weet Christel Hoeks van Team Bride, gespecialiseerd in bruidsmeisjesjurken, alles van. “Eén van de belangrijkste aandachtspunten zijn de kleuren. Meestal zorgt een weddingplanner voor een kleurenpalet. Is dat niet het geval, dan gaan we vaak voor zachtere kleuren zodat de bruid de volle aandacht krijgt. We houden ook rekening met het kostuum van de man. Dat moet matchen met bruidsmeisjesjurken, maar mag er niet te hard op lijken.”

“Tegenwoordig kleden bruidsmeisjes zich steeds vaker in verschillende felle kleuren”, zegt Christel. “Wij zijn daar minder fan van, omdat het de aandacht van de bruid wegneemt. Voor wie wel wat variatie wil, raden we aan om verschillende tinten van één kleur of thema te kiezen en eventueel ook te spelen met meerdere stoffen zoals zijde, velvet, linnen ... Belangrijk is ook dat de bruidsmeisjes zich goed voelen in hun jurk. Een mix van verschillende modellen geeft vaak ook een heel mooi geheel.”

En de kosten? “Tegenwoordig is het meer en meer de gewoonte dat de bruidsmeisjes hun eigen jurk betalen”, aldus Isabelle. Al kan er ook een uitzondering zijn. “Soms heeft de bruid een heel duidelijk beeld voor ogen: zij kiest dan zelf de jurken, van de kleur en het model tot het merk en de stof. In dat geval neemt ze vaak zelf de kosten voor haar rekening.”

De gevarieerde bruidsmeisjesjurkjes van Team Bride in Turnhout.© Elise Marcelis Fotografie

OP DE GROTE DAG

De bruid moet shinen

Het allerbelangrijkste op een huwelijksdag is dat de bruid in het middelpunt van de belangstelling staat. “De bruid moet kunnen shinen”, zegt Isabelle. “Op de een of andere manier de aandacht van de bruid wegnemen, is daarom heel ongepast. Groot nieuws verkondigen of je eigen verloving aankondigen op het huwelijk van iemand anders is echt not done. Ook een witte jurk, blouse of rok dragen getuigt van weinig respect.”

Hoe kan je de bruid dan wel laten stralen? “Zorg dat ze zich omringd voelt door een supportive team van bruidsmeisjes”, tipt Sanya. “Vaak zien we enkele bruidsmeisjes meeglippen wanneer de bruid van outfit verandert voor het avondfeest. Of als je ziet dat haar kapsel in de war ligt of de make-up een touch-up nodig heeft, kan je daar als bruidsmeisje ook mee helpen.”

Meer etiquettetips vind je op de Instagrampagina van Gracious Manners of in het boek ‘De kunst van etiquette – Waarom een ananas op tafel hoort’ van Isabelle Coppens.

Ken het plan

Geen zorgen, van geen enkel bruidsmeisje wordt verwacht dat ze het volledige draaiboek vanbuiten kent. Wel handig om te weten volgens Sanya en Lotte is het algemene verloop van de dag. “Zorg ervoor dat je op de dag zelf niet al te veel vragen meer moet stellen, want dat zorgt voor stress”, tipt het duo. “In sommige gevallen is er ook een ceremonie waarin de bruidsmeisjes een rol krijgen. Het is nooit slecht om dat momentje op voorhand al even te overlopen, zodat iedereen zijn positie kent. Zo vermijd je chaos en een gestresseerde bruid.”

Speech, speech, speech!

Wil je nog iets extra doen om de bruid te verrassen? “Tijdens de ceremonie zelf is het gebruikelijk dat de getuigen de micro vastnemen. Maar tijdens het avondfeest kunnen ook de bruidsmeisjes een moment kiezen om het echtpaar in de bloemetjes te zetten met een act of speech. Dat is vaak iets grappigs of iets ludieks, zoals een aftermovie van de vrijgezellen of een zelfgemaakt liedje.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws