Familie en vrienden rouwen om Maïssa (17) en Kilian (18), die in dezelfde straat stierven: “Er moet dringend iets gaan veranderen”

© Jan Van der Perre

Willebroek -

In de Hoeikensstraat in Willebroek vond zaterdag een herdenking plaats voor Maïssa Bouchaib. Daar kwam het 17-jarig meisje eind januari om het leven na een aanrijding met een vrachtwagen. Er kwam ook steun van vrienden en familie van Kilian Vernimmen, een 18-jarige bromfietser die in maart vorig jaar het leven liet in dezelfde straat. Voor de moeder van Maïssa was dit een enorme troost. “Want mensen die dezelfde pijn voelen, begrijpen elkaar.”

Wout Van Den Eede

Wanneer je de rotonde aan de Appeldonkstraat in Willebroek verlaat en de Hoeikensstraat inrijdt, doet niets vermoeden dat hier in twee jaar tijd twee dodelijke slachtoffers vielen. Beide kanten van de rijbaan worden ingenomen door kmo’s. Het is zaterdag, dus ligt het er rustig bij.

Net voor de kruising met de Boomsesteenweg hebben tientallen vrienden en familie van Maïssa en Kilian zich verzameld aan het schrijn dat vorig jaar voor Kilian werd opgetrokken. Sindsdien vindt er elke maand een herdenking plaats voor de 18-jarige die hier het leven liet.

LEES OOK. 17-jarig meisje op step verongelukt na aanrijding door vrachtwagen in Willebroek: “Slachtofferhulp vangt de familie thuis op”

Het schrijn in de Hoeikensstraat voor Killian Vernimmen die vorig jaar in maart om het leven kwam.© Jan Van der Perre

Badia, de moeder van Maïssa, ontvangt betuigingen van medeleven. Haar broer Abdel staat haar bij. Het zijn zware weken geweest voor zijn familie, zegt Abdel. “Na een periode van schok is het nieuws traag binnengesijpeld bij ons. We hebben zeer veel aan elkaar gehad. Vooral de broers en zussen proberen we echt goed te omringen. Zij hebben op die leeftijd nog niet meteen de middelen om met zo’n zwaar nieuws om te gaan.”

LEES OOK. Minder dan week na ongeval dat Maissa (17) het leven kostte, wordt in zelfde straat weer zwakke weggebruiker aangereden

Er blijkt weinig contact geweest te zijn met de gemeente in de nasleep van het ongeval. “We hebben de gemeente nog niet gehoord. Ik vind het ook jammer dat de burgemeester niet is komen aanbellen in de dagen na het ongeluk”, zegt Abdel.

Badia (midden), de moeder van Maïssa, en haar broer Abdel (rechts).© Jan Van der Perre

Moeilijke dagen

De mama van Maïssa kon het nieuws van het tragische ongeval van haar dochter niet geloven toen ze het hoorde. “De eerste dagen waren zeer moeilijk”, herinnert Badia zich. “Ik droom nog elke dag over haar, alsof het allemaal nooit gebeurd is.”

Ze vond snel steun bij de ouders van Kilian. “Want mensen die dezelfde pijn voelen, begrijpen elkaar”, zegt ze. “We zochten contact op via sociale media en hebben samen deze herdenking op poten gezet. Zo willen we een signaal geven naar de gemeente. Er moet dringend iets gaan veranderen. Anders zal Maïssa niet het laatste slachtoffer zijn.”

Enkele bloemen op het kruispunt waar Maïssa om het leven kwam.© Jan Van der Perre

Even verderop staan enkele vrienden en kennissen van Maïssa. Celia was een klasgenoot en een goede vriendin van Maïssa. Ze kwam het tragische nieuws via een online bericht te weten. “Ik had een foto gezien van het ongeval en ik herkende Maïssa aan haar kleren”, vertelt ze aangedaan. “Wij zijn meteen met alle klasgenoten samengekomen om te delen in het verdriet. Er was eerst veel ongeloof.”

Celia kwam het tragische nieuws over haar klasgenoot via een online bericht te weten: “Ik herkende Maïssa aan haar kleren.”© Jan Van der Perre

Nieuwe actie

Rond 11.30 uur neemt de vader van Kilian, Reinhart Vernimmen, het woord op een geïmproviseerd podium, met een microfoon en grote speaker als hulpmiddel. “We zijn jullie heel dankbaar voor deze opkomst. Hierdoor willen we tonen dat er dringend iets moet veranderen aan de verkeerssituatie in de Hoeikensstraat”, zegt hij.

Vernimmen kondigt ook een volgende actie aan. “Op dinsdag 27 februari komen we met een hoop mensen bij elkaar in het centrum van Willebroek en gaan we met z’n allen naar de gemeenteraad. Opnieuw om actie te voeren. Wie zich geroepen voelt, is zeker welkom.”

Daarna verplaatst het volledige gezelschap zich naar het kruispunt met de Boomsesteenweg, waar tijd genomen wordt voor een minuut stilte.

Reinhart Vernimmen, de vader van de overleden Kilian, neemt het woord en roept op tot actie om de verkeersveiligheid in de Hoeikensstraat te verhogen.© Jan Van der Perre

Slogans

De hele herdenking had een activistische insteek. Dat bewijzen de vele borden met slogans als ‘Shame on you Eddy’, ‘Eddy we eisen uw ontslag’ of ‘Eddy, hoeveel doden nog?’, gericht naar het Willebroekse gemeentebestuur van burgemeester Eddy Bevers (N-VA - team Eddy).

De straat moet gewoon veiliger, vindt Geert Beyens, de stiefvader van Kilian. “We vragen van de gemeente dat ze van de Hoeikensstraat een zone 30 maken. We zitten hier in de bebouwde kom, maar er wordt met een snelheid van 80 kilometer per uur over de baan gedenderd.”

Ook enkele politieke fracties komen opdagen. Jan Peeters van Iedereen2830, de coalitiepartij tussen Vooruit en CD&V in Willebroek, komt zijn medeleven betuigen. Al doet hij dat liever discreet. “Ik vind niet dat je hier in partijkleuren moet aanwezig zijn”, zegt hij. “Wij zijn hier in de eerste plaats als Willebroekenaren.”

Daarmee verwijst hij naar de PVDA-militanten die aan politiek activisme doen tijdens de bijeenkomst. “Wij gaan de problematiek van de Hoeikensstraat ook binnenkort tijdens de gemeenteraad aankaarten”, klinkt het bij hen.

Burgemeester Eddy Bevers reageert

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA - team Eddy) was zaterdag niet aanwezig bij de actie. Achteraf reageerde hij wel op de kritiek die hij en zijn gemeentebestuur naar het hoofd geslingerd krijgt.

“We zijn bezig met de Hoeikensstraat veiliger te maken, de laatste vergunningen zijn bijna goedgekeurd”, zegt hij als reactie op de vermeende traagheid van handelen van het bestuur. “Er zal ingezet worden op signalisatie en een ontdubbeling van het fietspad. Wij hebben hier ook al onze plannen over gecommuniceerd.”

“Ik betreur dat de familie van Maïssa het spijtig vindt dat ik geen contact heb opgenomen. Zoiets doe ik alleen op vraag van slachtofferhulp. Zo’n vraag heb ik niet ontvangen.”

Een Hummer leidt de groep naar het kruispunt met de Boomsesteenweg.© Jan Van der Perre

Geert Beyens, stiefvader van Kilian, wil actie zien: “Maak van deze straat een zone 30.”© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen