Een zwaar beschadigde moskee in Rafah, Gaza.
2024 Anadolu

Hamas dreigt uit gesprekken over staakt-het-vuren te stappen, Netanyahu vindt hun eisen "gestoord"

Hamas dreigt ermee om uit de gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren te stappen als er niet snel bijkomende hulp geleverd wordt aan de Gazastrook, inclusief het noorden van het gebied dat bedreigd wordt door een hongersnood.

"Er kan niet onderhandeld worden zolang de honger het Palestijnse volk treft. De beweging is van plan de onderhandelingen op te schorten totdat er hulp wordt geleverd aan het noorden van Gaza", zo zei een leider van Hamas in een verklaring die werd uitgezonden door al-Aqsa, de zender van de beweging.

"Niet veelbelovend"

De Egyptische en Qatarese bemiddelaars zouden al op de hoogte gesteld zijn van die intentie van Hamas.Ā 

Er lopen moeizame en complexe gesprekken over een mogelijke wapenstilstand in de gevechten, over de vrijlating van de gevangenen in Gaza en van Palestijnse gevangenen die door IsraĆ«l vastgehouden worden. Bij die gesprekken spelen Egypte, Qatar en de Verenigde Staten een bemiddelende rol.Ā 

Intussen geeft de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani toe dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren de voorbije dagen "niet erg veelbelovend" zijn geweest. "We zullen altijd optimistisch blijven. We zullen blijven aandringen. We zullen ons best doen om dichter bij een akkoord te komen."

Netanyahu weigert

Hamas dringt aan op een "totale wapenstilstand" en de terugtrekking van de Israƫlische troepen uit de Gazastrook. De Israƫlische premier Benjamin Netanyahu, wiens oorlog gericht is op de vernietiging van Hamas, weigert in te gaan op de eisen van Hamas.

"Hun eisen zijn gestoord", zei hij vanavond in een toespraak. "Wij zullen blijven vechten tot we alle doelen hebben bereikt. Wie zegt dat we niet mogen opereren in Rafah, zegt dat we de oorlog moeten verliezen."

De uitspraken komen op een moment dat het Israƫlische leger zich opmaakt voor het aangekondigde offensief op de stad Rafah, in het zuidelijke puntje van de Gazastrook, waar 1,4 miljoen Palestijnen opeengepakt zitten. Volgens Netanyahu is in Rafah genoeg ruimte om burgers te evacueren.

Protest in Tel Aviv

Intussen kwamen vanavond in Tel Aviv duizenden Israƫli's op straat om te protesteren tegen de regering van Netanyahu en zijn aanpak van de oorlog in Gaza. Ze eisen nieuwe verkiezingen. In zijn televisietoespraak zei hij echter dat er geen sprake kan zijn van verkiezingen op dit moment.

Meest gelezen