Olaf Scholz (rechts) en Ursula von der Leyen (links) begin deze maand tijdens overleg tussen Europese leiders in Brussel.© AFP

“Duitse bondskanselier Scholz verhinderde dat Von der Leyen nieuwe NAVO-baas werd omdat ze te kritisch is voor Rusland”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft eind vorig jaar de benoeming tegengehouden van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie tot secretaris-generaal van de NAVO. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van verschillende hoge EU-functionarissen en topdiplomaten.

wver
Bron: De Telegraaf

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zou haar benoeming hebben voorgelegd aan president Joe Biden. Die sprak Scholz over het idee, maar de Duitse bondskanselier zou er niet gewonnen zijn voor dat plan. De functie is volgens de SPD-politicus te belangrijk om aan een Duitse christendemocraat over te laten. Ook is zijn landgenote in zijn ogen te kritisch over Moskou, wat op lange termijn een nadeel kan zijn.

Von der Leyen heeft zich de afgelopen tijd regelmatig uitgelaten over de oorlog in Oekraïne en de strijd in de Gazastrook. Dat zij zich uitspreekt over buitenlands beleid wekt irritatie op bij EU-Raadsvoorzitter Charles Michel en EU-hoofddiplomaat Josep Borrell.

Ondertussen nemen de kansen van de Nederlandse premier Mark Rutte toe om de nieuwe NAVO-baas te worden, schrijft de Duitse krant. Al meer dan twintig landen hebben hun steun voor hem uitgesproken en na de Veiligheidsconferentie in München, die dit weekend wordt gehouden, zullen er waarschijnlijk nog een paar extra volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer