© via REUTERS

Amper 35 seconden en helemaal op het einde: in Russische staatsmedia wordt amper over Navalny’s dood gerept

In Rusland zijn al meer dan 230 mensen opgepakt omdat ze steun betuigden aan de overleden oppositieleider Aleksej Navalny, tijdens protesten in verschillende steden over het hele land. Navalny overleed vrijdag op 47-jarige leeftijd in z’n cel, volgens sommigen werd hij vermoord en zit president Poetin erachter. In Russische staatsmedia krijgt het overlijden amper aandacht.

wver
Bron: BBC

Russische staatsmedia besteden doorgaans maar weinig aandacht aan critici van het regime in Moskou. Ook de dood van Aleksej Navalny krijgt amper zendtijd op mediakanalen gelinkt aan het Kremlin. Het journaal van Rusland 1, de belangrijkste staatszender, was vrijdagavond al meer dan 40 minuten bezig vooraleer bericht werd over het overlijden van Navalny. Dat verslag duurde 35 seconden en bestond uit de officiële mededeling van de Russische gevangenis.

Ook de andere populaire zenders gaven het nieuws bijzonder kort en zakelijk mee, zonder meer context over wie Navalny is, zijn rol als oppositieleider en waarom hij in de gevangenis werd opgesloten. Kijkers kregen te horen dat zijn dood “grondig onderzocht” zou worden. Het gelaat van Navalny werd niet getoond en hij werd omschreven als een gedetineerde.

Een liberale politicus die zich wilde uitspreken over het overlijden van Aleksej Navalny, werd meteen onderbroken door de tv-presentator, die hem vroeg wat dit te maken had met het onderwerp dat ze bespraken. Berichten over de dood van Navalny gingen wel meteen viraal op internetplatforms zoals X en Telegram. Het nieuws over zijn overlijden bereikte op die manier miljoenen Russen.

(Lees verder onder de foto)

Marina Litvinenko roept de weduwe van Navalny op om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap de dood van haar echtgenoot “nooit vergeet”.© AFP

“Tijd om over te schakelen van woorden naar daden”

De dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet de westerse landen ertoe aanzetten om over te schakelen van “woorden naar daden” tegenover het regime van president Vladimir Poetin. Dat heeft de weduwe van Aleksander Litvinenko, voormalig medewerker van de Russische inlichtingendiensten die in 2006 vergiftigd werd, zaterdag gezegd.

Litvinenko leefde sinds 2001 in ballingschap in Groot-Brittannië nadat hij corruptie en vermeende banden tussen Russische inlichtingendiensten en de georganiseerde misdaad aan de kaak had gesteld. Hij overleed op 23 november 2006 in Londen door vergiftiging met het radioactieve polonium-210. Litvinenko werd 43 jaar.

Marina Litvinenko roept de weduwe van Navalny op om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap de dood van haar echtgenoot “nooit vergeet”. “Het volstaat niet om er gisteren, vandaag en misschien nog enkele dagen over te praten. We moeten er zo lang als nodig is over praten tot Joelia (Navalnaya) gerechtigheid verkrijgt”, aldus de weduwe van de voormalige Russische dissident.

Aleksander Litvinenko overleed op 23 november 2006 in Londen door vergiftiging met het radioactieve polonium-210.© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer