© AP

Zelfs wie een bloem neerlegt voor Navalny, wordt weggejaagd of opgepakt in Rusland

Sinds de dood van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny zijn minstens 340 mensen opgepakt bij herdenkingsplechtigheden in verschillende steden. Dat zegt mensenrechtenorganisatie OVD Info.

wver
Bron: CNN

De dood van Aleksej Navalny leidt in Rusland tot veel emoties onder de bevolking. Sympathisanten trekken de straat op en maken herdenkingsplekken. De politie grijpt doorgaans snel in en arresteerde vrijdag en zaterdag honderden mensen.

Volgens het Britse persagentschap Reuters gaat het om de grootste golf van arrestaties bij politieke evenementen sinds september 2022. Toen werden meer dan 1.300 mensen gearresteerd bij demonstraties tegen een “gedeeltelijke mobilisatie” van reservisten voor de oorlog in Oekraïne.

(Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Mensenrechtenorganisatie OVD Info meldt arrestaties in 30 Russische steden. De meeste arrestaties gebeurden zaterdag in Sint-Petersburg en Moskou, met respectievelijk 74 en 49 opgepakte burgers. In Sint-Petersburg verzamelden zaterdag tientallen sympathisanten en actievoerders om bloemen neer te leggen bij een monument voor slachtoffers van repressie. Op beelden is te zien hoe ordediensten mensen in Moskou tegen de grond werken, dicht bij een plek waar rouwenden bloemen en berichten hadden achtergelaten ter nagedachtenis aan de oppositieleider.

Honderden bloemen en kaarsen die vrijdag in de Russische hoofdstad werden neergelegd ter ere van Navalny zijn ‘s nachts grotendeels door de autoriteiten verwijderd. De Russische politie weigert commentaar te geven over de aantallen arrestanten die door OVD Info worden genoemd.

Navalny (47) stierf vrijdag in een strafkamp in het noorden van Rusland. Hij zat daar een gevangenisstraf uit van dertig jaar voor het oprichten van een “extremistische groepering”.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer