© REUTERS

Zelensky waarschuwt voor “catastrofe” na val van Avdiivka: “Als Oekraïne aan zijn lot wordt overgelaten, zal Poetin ons vernietigen”

De Oekraïense president Zelensky heeft tijdens de veiligheidsconferentie in Duitsland een oproep gelanceerd voor meer wapens om een “catastrofale” situatie in Europa te vermijden.

wver
Bron: BBC

Russische troepen hebben naar eigen zeggen de “volledige controle” over Avdiivka, een strategische stad aan het front, in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft minister Sergej Sjojgoe president Vladimir Poetin zaterdag ingelicht over de inname van de stad.

Zelensky verdedigde in München de keuze om weg te trekken uit Avdiivka. Dat was volgens de Oekraïense president de enige juiste keuze om de levens van zijn soldaten te sparen, na een jarenlange strijd om de strategische industriestad. Avdiivka ligt op enkele kilometers van Donetsk. Er wordt al gevochten sinds 2014, toen separatisten een oorlog begonnen om het oosten van het land af te scheiden van Oekraïne.

LEES OOK. Oekraïens leger trekt zich terug uit Avdiivka

De Russen proberen de stad sinds oktober in te nemen en de Russische luchtmacht heeft de afgelopen dagen Oekraïense posities in het gebied intensief bestookt. Toch wil Zelensky na de terugtrekking niet spreken van een nederlaag. Hij benadrukt vooral dat zijn leger erg lang weerstand geboden heeft.

© Anadolu via Getty Images

“Trump rondleiden bij frontlinie”

Volgens de Oekraïense president dreigt een tekort aan wapentuig Rusland in de kaart te spelen. Hij meent dat Poetin zijn land zal “vernietigen als Oekraïne aan zijn lot wordt overgelaten”. Oekraïense soldaten beschikken over te weinig munitie wegens het uitblijven van cruciale Amerikaanse hulp. Een steunpakket van 60 miljard dollar (ongeveer 55 miljard euro) wordt immers tegengehouden door aanhangers van ex-president Donald Trump in het Huis van Afgevaardigden.

Zelensky liet weten bereid te zijn om Trump een rondleiding te geven langs de frontlinie. “Als meneer Trump komt, ben ik bereid om samen met hem naar de frontlinie te gaan. Daar kan hij ontdekken wat een oorlog op het terrein betekent”, aldus Zelensky.

Tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse president Biden besprak Zelensky de laatste stand van zaken. In een bericht op X zei de Oekraïense president nadien dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot “dankbaar is voor zijn steun”. Hij voegde er nog aan toe te hopen dat het Congres een “wijs besluit” zal nemen over het steunpakket.

Duitse wapenfabrikant produceert munitie in Oekraïne

In de marge van de veiligheidsconferentie in München raakte bekend dat de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall een deal heeft gesloten met een Oekraïens bedrijf om artilleriemunitie te produceren in het land dat al bijna twee jaar in oorlog is met Rusland.

Om veiligheidsredenen zijn de naam van het Oekraïense bedrijf, de locatie van de fabriek en de startdatum van de productie niet bekendgemaakt. De onderneming komt voor 51 procent in Duitse handen en zal een “significante bijdrage leveren aan de defensiecapaciteit van Oekraïne en de veiligheid van Europa vergroten”, zegt directeur Armin Papperger van Rheinmetall.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER