De 5 favoriete aandelen van… Ben Granjé (VFB): ‘De rentecurve is zowel een achteruitkijkspiegel als een glazen bol’

Ben Granjé

Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.

Deze week: Ben Granjé, de afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Federatie van Beleggers. Met een achtergrond van ruim twee decennia in de financiële sector, heeft Granjé een rijke ervaring opgedaan bij Morningstar, diverse bankinstellingen en een beleggingsfonds. Zijn opleiding volgde hij zowel in België als in de Verenigde Staten, culminerend in een master in psychologie. Granjé zet zich in voor financiële gezondheid door educatie en inclusiviteit te bevorderen in een gemeenschap gericht op kennisdeling.

1/ Jezelf

VFB is geen adviesbureau dat je vertelt welk gouden aandeel je nu moet kopen. Het is een ontmoetingsplaats voor de uitwisseling van ervaring en ideeën, een leerschool voor het bepalen van je (financiële) toekomst en een belangenvereniging voor individuele beleggers. Mijn eerste tip blijft dus altijd: investeer in jezelf. Lees, leer, praat en begin zo vroeg mogelijk met beleggen (terwijl het ook nooit te laat is). Betrek je familie erbij en geef je kinderen de instrumenten in handen om hun visie te realiseren. Een mooier cadeau bestaat niet, of het moest een eerste belegging zijn. En een lidmaatschap van VFB, natuurlijk. Beleggen is het meest sociale wat je met je geld kunt doen. ‘Iedereen kan beleggen’ is ons motto.

2/ Wereldwijde ETF: Invesco FTSE All-World

Sommige mensen zijn graag en veel bezig met analyse, anderen willen liever vanuit de hangmat beleggen. Beiden zijn gebaat bij de gouden regel: hou de kosten laag. Deze ETF (ISIN-code: IE000716YHJ7) combineert een brede spreiding met lage kosten, is fiscaal geoptimaliseerd en accumuleert. Zet een vaste opdracht in en vergeet die voor een jaar of tien, twintig of vijftig. Zo’n strategie is ideaal als eerste belegging, en het zal mogelijk nog je laatste belegging zijn. Er zijn natuurlijk veel ETF’s. Zoek wat het best bij jouw omstandigheden en portfolio past (als je bijvoorbeeld de dividenden nodig hebt).

3/ Vastgoed: Wereldhave

De koersen in dit segment worden zwaar beïnvloed door de rente. Die is op korte termijn sterk opgelopen, waardoor een sterke onderwaardering de sector teistert. Maar de piek lijkt bereikt, en zelfs als de rente niet onmiddellijk daalt (waakzaamheid voor inflatie is geboden) is een herstel van de koersen waarschijnlijk – nog afgezien van de mooie, stabiele dividenden. Wel opletten, want een aantal ondernemingen heeft zich wat verslikt in hun schuldgraad, wat aan de pluskant kan leiden tot een consolidatiegolf. Ook dicht bij huis vinden we koopkansen, zoals Wereldhave, Aedifica en VGP. Een bredere spreiding kan met beursgenoteerde REITS (real estate investment trusts of vastgoedbeleggingstrusts).

4/ Chips en halfgeleiders: BE Semiconductor Industries

Of je nu voor technologische vooruitgang of vergroening bent, chips zijn cruciaal voor betere oplossingen. Dicht bij huis kennen we X-Fab en Melexis, wat verder ASML en TSMC. Minder bekend is BE Semiconductor Industries (BESI), dat sinds begin februari al een mooie stijging heeft genoten en op zijn elan lijkt door te gaan. Ook hier kun je kiezen voor een blootstelling aan de sector met een fonds of een ETF, om de invloed van bepaalde geopolitieke spanningen in je portfolio wat af te zwakken.

5/ Magnificent Seven: Meta

De giga-aandelen van de Magnificent Seven (Tesla, Alphabet, Microsoft, Apple, Meta, Amazon en Nvidia) staan al hoog genoteerd, en in een ideaal scenario pikken we die op na een sterke terugval op basis van emotie in plaats van ratio. Dromen mag. Maar de kracht van deze bedrijven maakt dat ze toch interessant blijven: hun producten blijven renderen en bovendien zitten ze op een berg cash. Zeker nu de rente wat hoger staat, worden ze slapend rijk, kunnen ze de concurrentie op afstand houden (of gewoon opkopen, als de mededingingsautoriteit het toelaat) en diversifieren. We houden van Nvidia (chips), maar die waardering is wel heel hoog, Microsoft is een vaste waarde in onze portfolio, Tesla en Apple zien we wat gas terugnemen en dus komen we uit bij Alphabet of Meta. Bij twijfel, met een ETF op de S&P 500 heb je ze ineens allemaal.

Vorige week:

Lees meer over de favoriete aandelen in ons dossier

Partner Content