WK schaatsen Calgary: nieuwe wereldtitel voor Bart Swings op massastart

Bart Swings na zijn overwinning in Calgary. © Getty Image

Twee keer tweede en twee keer derde. Bart Swings was bij de Wereldbekerwedstrijden dit seizoen nog niet aan overwinningen toegekomen. Zaterdagavond was het wel prijs op de massastart op het WK in het Canadese Calgary. Onze landgenoot verlengde zijn wereldtitel.

Swings had de wedstrijd lange tijd onder controle, maar drie ronden voor het einde zette de Fransman Timothy Loubineaud aan. ‘Ik wist dat hij sterk was, hij reed een goede vijf kilometer’, analyseerde Swings achteraf. ‘Ik had mijn aanval op 700 meter voor de finish gepland. Maar de wedstrijdsituatie liet me geen keuze.’ Het werd zo een erg lange sprint.

‘In het begin van de race kon ik alle aanvallen counteren. Ik mikte op een harde race en op een kans om misschien zelf te kunnen demarreren. Dat gebeurde niet. Tegen het einde hoopte ik dat de Italianen zouden gaan rijden en dat gebeurde wel.’

‘Gedroomd van dit moment’

De emoties waren dezelfde als na zijn gouden olympische massastart van Peking (2022). ‘Ik heb het nog niet kunnen verwerken. Ik heb gedroomd van dit moment, toen ik die medaille nog niet om mijn nek had. Ik wist wat ik op dit nummer en op dit moment kon doen.’

De Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu en de Zwitser Livio Wenger, nummers twee en drie in de race, waren na afloop ook emotioneel. ‘Ik ben verslagen door waarschijnlijk de beste schaatser op de massastart aller tijden’, zei Wenger. Gélinas-Beauliueu, die een jaar niet had kunnen schaatsen, kon zijn geluk niet op voor duizenden enthousiaste landgenoten.

De zege van Swings geeft ook aan dat zijn keuzes in de voorbereiding op het WK juist zijn geweest. De Wereldbeker was al vijf keer een prooi voor Swings. Een week geleden gaf hij forfait voor de finale in Quebec City. Hij wilde zijn training op de hooglandbaan van Salt Lake City niet onderbreken.

Partner Content