Beelden tonen zware vechtpartij met Belgische soldaten in Noorwegen: “Ze waren zo dronken dat ze halfnaakt op tafels dansten”

© rr

Vier Belgische soldaten zijn zondag door de Noorse autoriteiten aangeklaagd voor het toebrengen van slagen en verwondingen, nadat ze zaterdagavond op café zwaar op de vuist gingen. Defensie erkent het incident.

lto, phu, wer

Het zijn hallucinante beelden. Een groep van zeker twintig mensen gaat met elkaar op de vuist op straat. Eén persoon wordt neergeslagen en krijgt schoppen terwijl hij op de grond ligt. Ook tegen zijn hoofd.

De massale vechtpartij vond plaats bij café Nabo’n in Åndalsnes, een stadje zo’n 400 kilometer ten noorden van de hoofdstad Oslo. “Toen we gingen sluiten en de muziek hadden uitgezet, zagen we dat er buiten iets gebeurde”, verklaarde uitbaatster Jovie Nerland aan de lokale krant Dagbladet. Zij nam contact op met de politie, maar die kon niet verhinderen dat de situatie escaleerde. “We gebruikten de bar als een soort schuilplaats voor mensen die geslagen en gewond waren”, aldus Nerland. Minstens één inwoner van Åndalsnes moest voor verzorging naar het ziekenhuis, aldus de politie.

“Halfnaakt” dansen

Cafégangers verklaarden zondag aan Noorse media dat de sfeer in de bar al uren geladen was. Er waren zowel burgers als soldaten aanwezig. Onder wie ook Belgische militairen, die in Noorwegen waren voor een training. Volgens getuigen waren sommige van de Belgische militairen zodanig in de wind dat ze “halfnaakt” op tafels stonden te dansen.

Maar blijkbaar bleef het niet bij dansen. Vier Belgische soldaten werden ter plaatse gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Zondagmiddag maakten de Noorse autoriteiten bekend dat ze alle vier zijn aangeklaagd voor het toebrengen van slagen en verwondingen. Tegelijk vroeg de politie om eventuele beelden van de vechtpartij aan de politie over te maken, met het oog op verder onderzoek.

De Noorse districtscommandant Richard Moen omschrijft het incident als een “ongelukkige situatie”. Aan een lokale krant bevestigde hij dat de vier militairen tussen de twintig en de veertig jaar oud zijn.

Naar huis

Defensie in ons land bevestigt het incident. “Onze militaire politie werkt samen met de lokale Noorse politie over de kwestie”, klinkt het. “Het onderzoek loopt, het viertal is verhoord.” Of ze na verhoor op het eerste vliegtuig huiswaarts worden gezet, wil men bij defensie niet kwijt. De kans is echter bijzonder groot, aangezien de vier officieel zijn aangeklaagd.

Indien de militairen straks in Noorwegen effectief worden veroordeeld, is de kans groot dat ze in ons land vervolgens uit het leger worden gezet wegens ernstig wangedrag. Zeker sinds de zaak Jürgen Conings – de militair met extreemrechtse sympathieën die onder meer viroloog Marc Van Ranst bedreigde – wordt het militair tuchtrecht zeer streng toegepast, klinkt het in vakbondskringen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen