Ex-profwielrenner Nacer Bouhanni krijgt kleine rol in film van vriendin Hafsia Herzi, die genomineerd is voor César voor beste Franse actrice van het jaar

Frankrijk heeft een nieuw bekend koppel: Ex-wielrenner Nacer Bouhanni (33) en regisseur-scenarioschrijver Hafsia Herzi (37), die vrijdag meedingt voor de ‘César voor de beste Franse actrice van het jaar’. De twee zijn al zes jaar samen, maar spraken voor het eerst. Nacers vriendin bedacht zelfs een kleine rol voor de ex-bokser in een nog te produceren film.

Hugo Coorevits

Ze ontmoetten elkaar zo’n zes jaar geleden een eerste keer in de ‘gare de l’Est’ in Parijs. “Ik wist niet dat hij een spurter was”, zegt de actrice in L’Equipe Magazine.. “En Nacer wist ook niet wie ik was.”

Hafsia Herzi werd in 2008 al verkozen als de beste beloftevolle Franse actrice, maar ligt nu met haar rol in de film Le Ravissement in de balans met Léa Drucker, Virginie Efera, Sandra Hüller en Marion Cotillard. “Ik zal erbij zijn”, zegt Nacer die zijn partner gemotiveerd heeft om die rol te aanvaarden. “Ik help haar ook om de teksten van buiten te leren en speel dan de rol van Isabelle Huppert”, zegt de ex-bokser Bouhanni in een lang interview in de Franse sportkrant die een ander facet van de soms zo gehate sprinter blootlegt.

Bouhanni geeft toe dat hij vooraleer hij Hafsia ontmoette het hield bij films van Silvester Stallone en Louis De Funès, of Belmondo. “Ik heb Stallone eens ontmoet tijdens het Filmfestival in Cannes. We maakten een foto. Toen ik die aan Nacer toonde, werd hij emotioneel”, aldus de filmster.

“Sinds hij niet meer koerst, is hij niet meer triestig of depressief”

Zijn vriendin geeft toe dat ze tijdens zijn carrière alleen maar naar de sprinten keek. “Ik vroeg Nacer rond welk uur ze aankwamen. Tien minuten daarvoor zette ik de tv aan. Anders viel ik toch maar in slaap. Weet je, sinds hij niet meer koerst, is hij niet meer triestig of depressief. Hij is helemaal opengebloeid.”

Nacer Bouhanni (vorig jaar nog renner bij Arkéa-Samsic) liet optekenen dat hij niet over één nacht ijs ging om na zeventig profzeges te kappen met het vak. “En toch was het een opluchting. Ik heb mijn stinkende best gedaan om terug te komen na mijn zware val in Izmir tijdens de Ronde van Turkije van april 2022. Ik trainde hard, maar het lichaam noch de geest wilden volgen. Vorige herfst heb ik moeten vaststellen dat ik mezelf niet meer was na die vreselijke crash. Ik voel nog altijd de gevolgen van die frontale aanrijding met die man die ineens de straat overstak, terwijl we daar met het peloton vijftig kilometer per uur haalden. Ik ben een proces gestart tegen de Ronde van Turkije. Mijn nek is nog altijd niet even mobiel als voorheen. Door die val is mijn carrière met drie jaar ingekort.”

(Lees verder onder de foto)

Hafsia Herzi (rechts).© WireImage

Tijdens die revalidatie was Hafsia bezig met de opnames voor de film Borgo die in april uitkomt. “Ik was vooral ongerust, want Nacer zat vast in een korset en mocht niet bewegen. Hij vocht als een leeuw om terug te keren, maar het mocht niet baten.”

“Thuis voelde ik me goed, maar telkens ik naar de koers moest, veranderde er iets in mijn hoofd”, vertelt de ex-topspurter. “Na Izmir had ik gewoon schrik. Ik was zoveel blijer telkens ik opnieuw thuis kwam bij Hafsia en mijn zoontje Noham. Veel sporters die stoppen, dreigen in een zwart gat te vallen. Bij mij is het anders. Ik herleef. Vóór mijn val had ik ook al van alles meegemaakt. Het was pompen of verzuipen. Vooral onder Cédric Vasseur bij Cofidis (2015-2019). Ik heb geleden onder zijn psychologische intimidaties en de publieke vernederingen. Danig dat ik zelfs walgde van mijn vak.”

Grote, ongelukkige kinderen

Filmster Hafsia Herzi loopt al evenmin hoog op met wielrennen. “De weinige keren dat ik op een koers aanwezig was, zag ik hoe in zichzelf gekeerd de renners waren. Hoe somber ze ogen. De meesten zien er depressief uit. Met hun magere lijven die veel verdriet uitstralen. Het was alsof ze doorlopend op de rand van het huilen staan. Midden deze mannen die eerder op grote, ongelukkige grote kinderen lijken, was Nacer lumineus. In de filmwereld heb je ook actrices die weigeren te eten om hun lijntje te behouden, maar dat is het echte leven niet. Zie maar naar de Griekse standbeelden of naar de schilderijen van de Vlaamse Primitieven.”

Er is ook geen gevaar dat Bouhanni in een andere functie terugkeert in het peloton. “Ploegleider of consultant? Zeker niet! Om in die wereld te overleven, moet je hypocriet zijn. Al moet ik bekennen dat in mijn carrière zelf niet alles zwart was.”

“Ik denk eraan om in de toekomst een film te maken over het parcours dat Nacer aflegde”, besluit zijn partner Hafsia. “Koers is een heel cinematografische wereld.”

Nacer Bouhanni.© Getty Images

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer