De StandaardGrensoverschrijdend gedrag

Prof prestigieus Europacollege in opspraak na klachten over stalking studentes: “Mijn enige fout is dat ik té sociaal wilde zijn”

© Simon Mouton

Het is hommeles in het prestigieuze Europacollege in Brugge, na klachten van verschillende jonge vrouwen over het gedrag van een vooraanstaande professor. Die spreekt van een “heksenjacht” en een “lastercampagne”.

Pieter Huyberechts

“De kweekvijver van Europese ­diplomaten en hoge ambtenaren”, wordt het prestigieuze Europa­college in Brugge genoemd. De driehonderd studenten zijn intellectuele bollebozen, met onder hen toekomstige ministers, ambassadeurs en rechters. Aan het hoofd staat rector ­Federica Mogherini, de Italiaanse gewezen Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid. Maar het stormt er, schrijft de Europese nieuwssite Politico. Dat werd dit weekend aan de redactie van het Nieuwsblad bevestigd.

62 e-mails

Een van de meest vooraanstaande professoren, een Franse vijftiger die al 24 jaar actief is bij het college en directeur Europese politieke en bestuursstudies is, werd op non-actief gezet na een klacht van meerdere (gewezen) studentes over zijn opdringerige, grensoverschrijdende gedrag. Een van hen, een thesisstudente, drukte 62 e-mails af waaruit moet blijken dat de professor, actief in tal van Europese instellingen, zijn boekje te buiten ging.

De man, die in het college een slaapvertrek met keuken en living heeft, probeerde via zijn privémailadres in haar invloedssfeer te ­komen. Het leidde tot bizarre schrijfsels: zo stuurde hij haar laat op de avond foto’s van een garnalen­risotto, terwijl hij filosofeerde over hoe ze in de regen wandelde. Hij gaf ook aan met haar een glas te willen drinken, of haar mee te willen nemen naar een restaurant dat een studente normaal niet zou kunnen betalen. Het is een verhaal van grenzen aftasten vanuit een machtspositie.

Dat patroon herhaalde zich, volgens sommige studentes, doorheen de jaren. Een van hen getuigde tegenover Mogherini dat ze zich door hem bedreigd voelde, omdat hij haar op een avond zou hebben gevolgd. “Ik heb een keukenmes gekocht. Als hij op een dag zou ­binnenkomen, zou ik hem neer­steken. Het zou wettige verdediging zijn.”

Naar eigen zeggen is ze nog ­altijd bang van hem. Een andere studente kreeg, ruim tien jaar geleden al, om 2 uur ’s nachts via Facebook Messenger een bericht met de vraag of ze hem bewust negeerde.

Deontologische commissie

Vanuit Bordeaux wil de geviseerde professor eenmalig reageren, al ­beseft hij naar eigen zeggen maar al te goed dat zijn carrière in Brugge voorbij is. Zaterdag, net na de publicatie in Politico, verscheen hij op zijn vraag via videoverbinding voor de deontologische commissie van het college. Hij wacht zijn lot af. Officieel wil het college niet reageren. De professor is furieus over wat hij “een ongeziene heksenjacht” noemt en het “onterecht kelderen van zijn jarenlang opgebouwde internationale reputatie”.

Hij vreest dat rector Mogherini altijd “de kant van de slachtoffers zal kiezen”. “Ik ben 54 jaar en werk al sinds 2000 in Brugge. Men verslijt mij nu voor een halve verkrachter, voor een seksueel roofdier. Zou het dan niet al jaren klachten regenen over mij?” Navraag bij het Brugs parket leert dat alvast daar geen opsporingsonderzoek naar de betrokkene loopt.

De professor moest naar eigen zeggen eerst lachen toen de ‘gar­nalenrisotto-gate’ losbarstte. “Zoals ik zelf in e-mails aan studentes schreef, wist ik dat bepaalde schrijfsels ongepast, onprofessioneel en offensief konden over­komen. Ik geef toe dat ik misschien te veel de populaire professor wilde spelen. Daarvoor wens ik mij te ­excuseren. Maar de realiteit is wat ze is: proffen communiceren met studenten, een mail sturen is niet per se strafbaar. Ik heb niemand aangeraakt, heb geen affaires ­gehad en niemand seksueel benaderd. Mijn enige fout is dat ik té ­sociaal wilde zijn, op een misschien wat onhandige manier. Twintig jaar geleden zou niemand daarover gestruikeld zijn.”

Geen bemiddeling

Van bemiddeling wilde de bewuste studente niet weten, beweert de professor. “Meer nog: ze is nadien een lastercampagne begonnen door iedereen, ik herhaal: iedereen, die ooit les volgde in het college, te bevragen. Ik schat dat ze ongeveer 7.000 mensen heeft gecontacteerd. Moet ik er een tekening bij maken wat zoiets doet met je ­reputatie? Ik heb zelf twee studerende dochters. Ik juich meer ­bewustwording in de omgang met jongere mensen alleen maar toe. Ik juich ook de hele #Metoo-golf toe. Maar ik pas voor een verhaal waarbij ik op basis van geruchten op de publieke brandstapel moet.”