Nina Derwael in Caïro.© AFP

Gymnastiek WB in Caïro

Nina Derwael is op weg naar Parijs: goud op de World Cup in Caïro, zilver voor Erika Pinxten

Nina Derwael is haar jacht op een olympisch ticket uitstekend begonnen. Op de Wereldbeker in Caïro veroverde ze goud op de balk. Erika Pinxten maakte er met zilver een Limburgse dubbelslag van. Als Derwael dit twee keer kan herhalen is haar olympisch ticket binnen.

Marc Cornelissen

Eindelijk nog eens echt goed nieuws van Nina Derwael (23). Nee, de olympisch kampioene is nog niet geplaatst voor Parijs. Daarvoor moet ze het bravourestukje van dit weekend nog twee keer opvoeren. Dat kan volgende week al in Duitsland, maar ook in maart in Azerbeidzjan of in april in Qatar. Maar na haar prestatie in Egypte is het geloof in haar kwalificatiekansen wel helemaal terug.

Vrijdag in de kwalificaties was Derwael nog van de balk gevallen bij de opsprong. Maar wat ze daarna toonde, volstond toen voor een plaats in de finale. Daarin maakte ze dat foutje zondag niet meer. Als het om de knikkers gaat, staat Derwael altijd paraat. Dat is niet veranderd. Ze turnde de moeilijkste oefening van de acht meisjes (5.6) en kreeg ook nog eens de hoogste score voor haar uitvoering (8.030). Uiteraard had ze dus het goud, met een score van 13.630.

Toegegeven, de wereldtop was niet van de partij. In een olympisch jaar laten Simone Biles en co die Wereldbekers links liggen. In Parijs zal het niveau veel en veel hoger liggen. Maar dat doet er even niet toe. Het enige dat nu voor Derwael telt, is in Parijs geraken. De keuze om dat via de Wereldbeker en via de balk te doen, is overduidelijk de goede. En dan maar hopen dat haar schouder tegen juli voldoende hersteld is, zodat ze in de hal van Bercy ook aan haar favoriete brug met ongelijke leggers kan turnen. Dat kan haar schouder momenteel nog niet aan, vijf maanden na de operatie.

Erika Pinxten.© AFP

Pinxten bevestigt

Ook heel mooi: Erika Pinxten bleek in de finale de grootste bedreiging voor Derwael. De zestienjarige belofte uit Hasselt moest in Caïro als eerste aantreden. Dat doet niemand graag op de balk, het meest grillige toestel van het damesturnen. Maar Pinxten raakte keurig doorheen haar oefening. Geen heel hoge moeilijkheidsgraad (5.2) maar wel een mooie uitvoering. Goed voor een totaalscore van 13.166 en een zilveren medaille. Het land van de Pharao’s lijkt haar wel te liggen, want vorig jaar stak ze voor het eerst haar neus aan het venster door op dezelfde Wereldbeker twee keer brons te winnen, aan balk en brug.

De brug was donderdag helemaal de mist in gegaan, maar dit keer had Pinxten ook de finale van de grondoefening gehaald. Daarin werd ze vijfde met 12.470. De Japanse winnares is via haar land al geplaatst voor Parijs, wat Pinxten op de uitgezuiverde lijst op plaats vier brengt.

Vlnr. Erika Pinxten, Nina Derwael en Mana Okamura.© RR

Volgende week opnieuw

Wat betekent deze World Cup in Caïro voor Team Belgym? Wel, na het fiasco op het WK in Antwerpen (niemand van de dames gekwalificeerd voor de Spelen) ziet het er nu toch naar uit dat we in Parijs mogen meedoen. In theorie kan dat nog altijd met drie meisjes. Alleen: per toestel zijn via de World Cups wel twee tickets te verdienen, maar die kunnen niet naar hetzelfde land gaan. Met andere worden: op de balk wordt het óf Derwael, óf Pinxten, en niet allebei. Nina heeft nu een streepje voor op Erika. Ze heeft een moeilijkere oefening, en als ze in de resterende drie wedstrijden nog twee keer wint, heeft zij het ticket beet.

Pinxten heeft naast de Wereldbekerwedstrijden wel nog een ander ijzer in het vuur. Ze was eerste reserve na de allroundcompetitie op het WK in Antwerpen; als van de dertien meisjes voor haar één iemand geblesseerd raakt, wordt de Hasseltse opgevist. Tot slot rest er voor alle Belgische turnsters ook nog het vangnet van het EK, begin mei in Rimini. Daar wordt via de allround-wedstrijd ook nog één ticket uitgegeven.

De volgende Wereldbeker vindt volgende week al plaats in het Oost-Duitse Cottbus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer