Bloemenzaak sluit vandaag symbolisch de deuren, exact 45 jaar na opening

© ptb

Ronny Pattyn (67) en Denise Depoorter (69) laten na 45 jaar hun winkel Bloemen Rozendal in de Gasthuisstraat het centrum van Poperinge over. Ze openden op Moederdag in 1972 en sluiten zondag symbolisch op dezelfde dag.

Thijs Pattyn

“We openden onze winkel drie dagen na ons huwelijk”, vertelt het koppel. “We kochten snijbloemen via de veiling en verwerkten die tot boeketten of bloemstukjes voor allerlei belangrijke dagen. Vanaf het moment dat er iets te doen is of te vieren valt, hoort daar een bloemetje bij. Moederdag is voor ons de drukste dag van het jaar. We verkopen dan duizenden bloemen.”

Met zaklamp bij graven

Vooral rozen zijn die dag populair. “We verkopen er duizend, naast andere courante bloemen als gerbera’s en gypsophila’s. En ja, ik geef mijn vrouw ook een boeket bloemen voor haar Moederdag. Dat zijn doorgaans de bloemen, die niet meer verkocht raakten”, zegt Ronny al lachend.

Het koppel werkte heel hun leven hard tussen de bloemen en is nu aan rust toe. “De eerste twintig jaar waren we nauwelijks gesloten. Vroeger gingen we de hele nacht voor Allerheiligen met de zaklamp bloemen plaatsen bij de graven, omdat het bijvoorbeeld kon vriezen. Daar zijn we ondertussen te oud voor. We zagen door de jaren heen de vorm van bloemstukjes veranderen. Jonge mensen zien tegenwoordig liever compacte en kleine stukjes, terwijl hoge bloemen met takken vroeger meer in trek waren. We kregen soms bekende koppen over de vloer, onder wie zangeres Jo Leemans en acteur Raymond Bossaerts. Voor een bezoek van koning Boudewijn en koningin Fabiola mochten we eens een volledige feestzaal decoreren. Tijdens onze carrière versierden we ook tachtig keer het Mariabeeld van het Sint-Janscollege.”

Het koppel verhuist naar Kleine Werf in Poperinge. “We hopen nu een florist te vinden die de winkel wil overnemen. Onze dochters hebben andere jobs. We willen hen niet verplichten om iets tegen hun zin te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen