Oekraïense soldaten in de buurt van Avdiivka.
2024 Anadolu

Rusland zet offensief bij Avdiivka verder, Denemarken roept Europese landen op alle artilleriegranaten aan Oekraïne te schenken

Een dag nadat de Oekraïense troepen zich hebben teruggetrokken uit Avdiivka, een strategische stad aan het front in het oosten van Oekraïne, trachten de Russische troepen verder op te rukken. Dat meldt de Oekraïense generaal Oleksandr Tarnavsky op de berichtendienst Telegram. Intussen onderzoekt Oekraïne of Rusland krijgsgevangenen heeft gedood.

De Oekraïense troepen hebben in de nabije omgeving van Avdiivka naar eigen zeggen 14 aanvallen afgeslagen. In Marjinka, eveneens in de regio Donetsk, heeft het Russische leger 23 keer geprobeerd door de verdediging van het Oekraïense leger te dringen. De generaal maakte ook melding van Russische offensieven in de regio Zaporizja.

Eerder vandaag communiceerde het Russische ministerie van Defensie al dat hun troepen een aantal kilometer verder waren opgeschoten met de verovering van de stad.

Gisteren hebben de Russen de volledige controle over Avdiivka verworven nadat de laatste Oekraïense militairen zich hadden teruggetrokken. De stad was bijna volledig omsingeld en het Oekraïense leger wilde naar eigen zeggen het leven van zijn militairen sparen.

De verovering van Avdiivka door Rusland is een slag in het gezicht van Oekraïne. Er werd al bijna tien jaar gevochten, sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, maar tot nu zijn de Russen er niet in geslaagd de stad te veroveren.

Avdiivka is niet alleen symbolisch, maar ook strategisch belangrijk. De stad ligt dicht bij een regionale luchthaven en is een belangrijk verkeersknooppunt dat toegang geeft tot andere delen van Oekraïne.

Pleegde Rusland oorlogsmisdaden?

Intussen heeft de Oekraïense procureur-generaal aangekondigd een onderzoek te openen naar mogelijke Russische oorlogsmisdaden. Het onderzoek komt er naar aanleiding van recent verschenen berichten over Russische strijdkrachten die acht Oekraïense krijgsgevangenen zouden hebben neergeschoten nabij Avdiivka en in Vesele.

Het Oekraïense leger plaatste vandaag op de berichtendienst Telegram een korrelige, van bovenaf gefilmde video waarop een - volgens Oekraïne - Russische soldaat van dichtbij twee Oekraïense soldaten neerschiet. In de video lopen twee soldaten naar een als Russisch aangemerkte loopgraaf. Vervolgens lijken ze te stoppen, waarop een Russische soldaat hen herhaaldelijk vastgrijpt en neerschiet, ook wanneer ze op de grond liggen en geen weerstand lijken te bieden.

Eerder meldde een ander Telegramkanaal al dat Russische soldaten zes Oekraïense militairen, onder wie vier gewonden, hebben neergeschoten. Dat gebeurde op donderdag, nadat ze hen hadden omsingeld in Avdiivka.

Denemarken: "Doneer al jullie artilleriegranaten"

De val van Avdiivka is het gevolg van een tekort aan militaire steun uit het Westen, analyseerde VRT NWS-journalist Jan Balliauw gisteren. "De soldaten aan het front zeggen duidelijk dat ze te weinig munitie hebben om de Russische overmacht tegen te houden. Het munitietekort én het tekort aan manschappen van de afgelopen maanden heeft geleid tot deze terugtocht.”

Tijd om een versnelling hoger te schakelen, denkt Denemarken. Het land wil al zijn artilleriegranaten aan Oekraïne doneren en roept al zijn Europese bondgenoten op om hetzelfde te doen. Dat schrijft de Oekraïense online krant The Kyiv Independent.

“Oekraïne vraagt ons er nú om”, aldus premier Mette Frederiksen gisteren tijdens de veiligheidsconferentie in München. Europa heeft volgens haar genoeg materiaal op voorraad. “We hebben wapens, munitie en luchtverdedigingssystemen die we nog niet gebruiken. Die moeten worden overgedragen aan Oekraïne.”

Meest gelezen