Van Peteghem wil deze week opnieuw voordelige staatsbon uitgeven, maar botst op premier De Croo

België -

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem voert de forcing om deze week toch een voordelige staatsbon in te voeren. Maar de CD&V’er botst op premier Alexander De Croo (Open VLD).

Farid El Mabrouk

Een ware krachtmeting tussen Oost-Vlaamse kopstukken. Dat is de strijd over de nieuwe staatsbon intussen geworden. Die komt er deze week op vraag van het Agentschap voor de Schuld. Daar willen ze een bon met een looptijd van één jaar uitgeven en daarbij het grote publiek nog eens verleiden met een fors lagere roerende voorheffing van 15 procent.

Maar over de staatsbon is onenigheid ontstaan tussen de drie Oost-Vlaamse kopstukken uit de federale regering, die ook bij de stembusslag van 9 juni tegenover elkaar staan. Naast Van Peteghem en De Croo is dat ook Groen-vicepremier Petra De Sutter. De laatste twee zijn tegen de plannen van het Agentschap en minister Van Peteghem om weer een voordelige bon uit te geven en zo geld op te halen om de schuld van de overheid af te lossen.

Volgens liberalen en groenen wil Van Peteghem op een paar maanden van de verkiezingen alleen maar politiek scoren. Ze verdenken hem er zelfs van om ook de week voor de verkiezingen nog een gelijkaardige staatsbon te willen uitbrengen. Daarnaast zien ze ook inhoudelijke bezwaren: lenen is op lange termijn goedkoper dan op korte en het is ook niet eerlijk dat op financiële producten van banken 30 procent roerende voorheffing moet worden betaald en op die van de overheid maar 15. procent Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) gaf daarom vorige week een negatief advies voor de plannen van Van Peteghem.

(Lees verder onder de foto)

Minister Van Peteghem en staatssecretaris Bertrand.© BELGA

Volgens de CD&V’er kloppen die argumenten echter niet. Hij herhaalde afgelopen weekend nog eens dat zijn staatsbon de begroting 54 miljoen opbrengt en ook voordelig is voor de spaarder. “Men wil niet dat dit een succes wordt (...) Maar het zou onverantwoord zijn dit niet te doen”, verklaarde hij zondag op VTM.

Van Peteghem wil dat De Croo zo snel mogelijk de regering samenroept over het dossier, want het Agentschap lanceert de bon komende donderdag al. Maar het punt staat pas woensdag op de agenda van het kernkabinet en vrijdag op die van de ministerraad. Enkel die laatste kan het njet van Bertrand overrulen, maar vrijdag is wellicht te laat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer