Photo News / Gregory Van Gansen / Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News / Gregory Van Gansen / Photo News

INTERVIEW. Econoom Geert Noels maakt brandhout van plan Magnette. “Zoals Trump: in verkiezingsmodus dingen zeggen die erna in de ijskast gaan”

Een kortere werkweek, hogere lonen, extra rustdagen voor wie ze nodig heeft,... Kortom: Paul Magnette stelt voor dat we minder werken voor meer geld. Volslagen onzin, zegt econoom Geert Noels. “Magnette maakt een karikatuur van de moderne arbeidsmarkt. Het is alsof hij nog leeft in de tijd van de staalindustrie en de mijnen.” Is er dan echt niets haalbaars aan het plan van de PS-voorzitter?

299 reacties

  • Peter Correwyn

    2 maanden geleden
    Wat is het probleem als iemand meer uren wil kloppen en daar een faire vergoeding voor krijgt? Mogen mensen nog zelf iets beslissen? De overheid en de vakbonden willen elke seconde van je leven, elke handeling kunnen controleren, ben ik de enige die dat beu is?
  • Kato De Cock

    2 maanden geleden
    Het kan perfect, mits de goede wil. Het mantra van N-VA, open VLD en werkgeversorganisaties is dat er nog meer gewerkt moet worden. Daar moet je geen vooruitgang voor de modale Belg zoeken. Het vergt gewoon een aanpassing in onze maatschappij die welkom is. We doen het economisch goed, maar gaan op alle welzijns- en geluksparameters achteruit door de hoge prestateerdruk en tijdstekort in onze maatschappij.
  • Gilbert Christiaens

    2 maanden geleden
    32-uren week is alleen mogelijk in openbare diensten, vzw's, non-profit- en social profit-sectoren die grotendeels betaald worden met belastinggeld. Andere winstgevende ondernemingen die werken in een concurrerende omgeving zullen de 32-uren niet kunnen toepassen. De bedrijven die de belastingen betalen zullen de anderen moeten ondersteunen en voort 38 uren moeten werken. Dat zal plezant worden.
  • Gino Denil

    2 maanden geleden
    Er werd met de tweeverdieners generatie bijna twee keer zo veel afgedragen aan de sociale zekerheid dan destijds met de eenverdieners. Er waren in heel die periode trouwens in verhouding weinig gepensioneerden. Nog versterkt door het WOII effect. Als men het geld voor de sociale zekerheid had gebruikt dan was er geen probleem, jack vandenhende. Maar BDW geeft liever tientallen miljarden aan bedrijven en zou de sociale zekerheid nog meer willen uitkleden. Een bewust gecreëerd tekort.
  • Frank Wagemans

    2 maanden geleden
    jack vandenhende correctie bdw zegt het zoals hij het zou willen in zijn neoliberale visie van trek uw plan. Momenteel is vlaenderen de grote plunderaar van de sociale zekerheid: het gewest met het hoogste aantal gepensioneerden, het gewest met het hoogste aantal mensen met psychische en psychiatrische problemen, en als kers op de taart staat vlaenderen aan de Europese top wat betreft burn-out ...