Archiefbeeld: Haley met Donald Trump in het Witte Huis.© AP

Nikki Haley: “Ofwel staat Trump aan Poetins kant ofwel vindt hij de dood van Navalny niet erg”

Donald Trump staat ofwel aan Vladimir Poetins kant of hij vindt de dood van Aleksej Navalny niet zo erg. Dat heeft Trumps partijgenote Nikki Haley gezegd nadat Trump amper reageerde op Navalny’s overlijden.

adb
Bron: Guardian, CNN

Net als andere wereldleiders had Amerikaans president Joe Biden vrijdag gezegd “woedend” te zijn over het overlijden van de Russische opposant Aleksej Navalny en niet te betwijfelen dat de Russische president Vladimir Poetin ervoor verantwoordelijk was. Ondertussen bleef oud-president van de VS Donald Trump opvallend stil over de kwestie.

Op zijn platform Truth Social postte Trump de voorbije dagen wel tientallen berichten over zijn gouden sneakers, de “gestolen” presidentsverkiezing van 2020, aanvallen op zijn tegenstrever Nikki Haley, en de “heksenjacht” tegen hem, inclusief een vergelijking tussen de vervolging van hemzelf en Navalny. Daartussen stond één post die volgens Trumps campagneteam gold als zijn officiële reactie op Navalny’s dood: “In slechts drie en een half jaar onder de Corrupte Joe Biden heeft de Wereld Miserie, Vernietiging en Dood ervaren. Amerika wordt niet langer gerespecteerd omdat we een incompetente president hebben die zwak is en niet begrijpt wat de Wereld denkt. Ik ben de enige die Vrede, Welvaart en Stabiliteit kan brengen zoals ik tijdens mijn eerste termijn heb gedaan. Amerika zal weer gerespecteerd en gevreesd (indien nodig!) worden.”

LEES OOK. STANDPUNT. De boodschap van Aleksej Navalny na zijn dood: “Stil blijven zitten kan niet”

Volgens Trumps partijgenote Nikki Haley was die reactie onvoldoende. “Ofwel kiest hij de kant van Poetin en denkt hij dat het cool is dat Poetin een van zijn politieke tegenstanders doodde, ofwel denkt hij dat het niet zo erg is”, zei Haley zondag aan ABC News This Week. “Beide zijn zorgwekkend. Beide zijn een probleem.”

Haley, die de Amerikaanse VN-ambassadeur was onder Trump, vond Navalny’s overlijden een kans voor politieke leiders in de VS “om het Amerikaanse volk eraan te herinneren dat Vladimir Poetin niet onze vriend is”. “Vladimir Poetin is niet cool. Dit is niet iemand met wie we ons willen associëren. Dit is niet iemand met wie we bevriend willen zijn. Dit is niet iemand die we kunnen vertrouwen”, aldus Haley, die het als enige Republikein nog opneemt tegen topfavoriet Trump in de voorverkiezingen van hun partij voor de presidentskandidatuur.

LEES OOK. Ook na zijn dood blijft Navalny een probleem voor het Kremlin

Cheney: “Poetin-vleugel”

Liz Cheney, een van de weinige Republikeinen die de impeachment van Trump na de bestorming van het Capitool had gesteund, waarschuwde zondag dan weer voor een “Poetin-vleugel” in de partij. “We moeten de mate waarin je nu een Poetin-vleugel hebt van de Republikeinse partij serieus nemen”, zei Cheney aan CNN. “Ik denk dat het deze verkiezingscyclus zaak is om ervoor te zorgen dat de Poetin-vleugel van de Republikeinse Partij niet de West Wing van het Witte Huis overneemt.”

LEES OOK. Laatste beelden tonen lachende Navalny in rechtszaal een dag voor zijn dood

Liz Cheney liet zich opnieuw kritisch uit over Trump.© AP

“Als je bijvoorbeeld denkt aan Donald Trump die vergelding belooft, dan is wat Vladimir Poetin Navalny heeft aangedaan hoe vergelding eruitziet in een land waar een leider niet onderworpen is aan de rechtsstaat”, aldus de voormalige senator.

Op Twitter had ze eerder gereageerd op het nieuws van Navalny’s overlijden met een boodschap aan de conservatieve presentator Tucker Carlson, die onlangs Poetin interviewde: “Dit is wat Poetins Rusland is, Tucker Carlson. En jij bent Poetins bruikbare idioot. Hetzelfde met jou J.D. Vance en andere Poetin-vleugel Republikeinen die werken aan het verslaan van Oekraïne in zijn strijd om vrijheid.”

LEES OOK. Navalny is niet de eerste dode waarbij naar Poetin gekeken wordt: zij gingen hem voor

Zondag bekritiseerde Cheney ook Trumps recente uitspraken dat hij Rusland zou aanmoedigen om te “doen wat het wil” met NAVO-leden die onvoldoende bijdragen. “Hij heeft in wezen duidelijk gemaakt dat het onder een regering-Trump onwaarschijnlijk is dat de Verenigde Staten zich aan hun NAVO-verplichtingen zullen houden.” Trumps “gevaarlijke” uitspraken tonen “een compleet gebrek aan begrip van de rol van Amerika in de wereld”, aldus Cheney.

De dochter van Dick Cheney zei zondag ook dat ze nog geen beslissing heeft genomen of ze al dan niet zal opkomen als presidentskandidaat voor een derde partij. Wel zei ze te zullen doen “gelijk wat nodig is om Donald Trump te verslaan”.

LEES OOK. “Om kippenvel van te krijgen”: experts over de dood van Navalny

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER