Foto ter illustratie.© Getty Images

Bazin schakelt privédetective in om ziek personeelslid te schaduwen, en dat komt haar duur te staan

In Nederland heeft een werkgever een detectivebureau ingeschakeld om te controleren of een ziek personeelslid wel werkelijk ziek was. Het kwam tot een ontslag van de werkneemster, maar dat heeft de rechter nu vernietigd.

mts

Het ging al een tijdlang niet goed met de werkneemster toen ze zich in februari 2023 ziek meldde vanwege hardnekkige migraineaanvallen. Op haar werk kreeg ze slechte evaluaties en ook privé had ze moeilijkheden, waarop de bedrijfsarts haar aanraadde om rust te nemen. De vrouw voelde zich zo belabberd dat zelfs met de auto rijden niet meer lukte: haar vader moest haar in die periode zelfs naar kantoor brengen.

Wanneer haar bazin de werkneemster in de maand mei opmerkt in een tuincentrum, wordt ze achterdochtig. Nog een maand later krijgt de bazin ook een foto te zien van de werkneemster op een zogeheten tractor-pulling event. Nochtans verzekerde de vrouw haar bazin er een week eerder nog van dat ze amper haar huis uitkomt, hooguit voor wat inkopen.

Voor de bazin is de maat vol: ze schakelt een detectivebureau in en laat haar personeelslid een week lang schaduwen. De privédetectives volgen de vrouw terwijl ze naar de supermarkt gaat, terwijl ze haar hond uitlaat en tijdens een bezoek aan het fitnesscentrum.

Extreem drastische maatregel

In juli confronteert de bazin haar werkneemster, die op dat moment van thuis uit weer enkele uren per week aan het werk is, met de informatie die ze heeft vergaard. Het komt tot een ontslag van de werkneemster, maar die pikt dat niet en stapt naar de rechter in Utrecht.

Die geeft de werkneemster gelijk. “Ik ben van oordeel dat de werkgever te snel is overgestapt op extreem drastische maatregelen: zowel het op staande voet ontslaan als het laten schaduwen door rechercheurs”, citeert het Nederlandse Algemeen Dagblad de rechter. In plaats daarvan had de bazin beter in gesprek gegaan met de bedrijfsarts, temeer omdat de werkneemster in het verleden al ooit het slachtoffer was geweest van stalking.

De rechter vernietigde het ontslag en oordeelde dat de werkgever vijf maanden salaris moet betalen, en daarbovenop een transitievergoeding van ruim 6.600 euro, een schadevergoeding van 15.000 euro en de proceskosten van 1.700 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer