© EPA

Noord-Korea kan het niet laten en “voert opnieuw rakettest uit”

Noord-Korea heeft opnieuw een “ongeïdentificeerd projectiel” afgevuurd. Dat melden verschillende media op gezag van het Zuid-Koreaanse leger, en het nieuws wordt volgens de Amerikaanse media bevestigd door Amerikaanse bronnen. President Trump heeft de raketlancering intussen veroordeeld.

vtvn

Het projectiel, dat mogelijk een ballistische raket was, werd vanuit de stad Kusong gelanceerd, in het noordwesten van het land, aldus het Zuid-Koreaanse leger. De lancering vond een dag na de verkiezing van de nieuwe Zuid-Koreaanse president plaats. Er zijn nog geen verdere details bekend.

Strenge sancties

De Amerikaanse president Donald Trump de raketlancering intussen veroordeeld, en gesteld dat Rusland er onmogelijk positief op kan reageren. “Aangezien de raket zo dicht bij het Russische grondgebied neerkwam - in feite dichter bij Rusland dan Japan - kan de president zich niet voorstellen dat Rusland tevreden is”, aldus het Witte Huis in een persbericht. De president roept ook opnieuw op tot strengere sancties tegen Pyonyang.

© REUTERS

“Noord-Korea is al veel te lang een flagrante bedreiging”, aldus het persbericht nog. “Zuid-Korea en Japan hebben de situatie samen met ons van dichtbij gevolgd. De Verenigde Staten blijven hun ijzersterke engagement behouden om naast onze bondgenoten te staan tegenover de ernstige bedreiging door Noord-Korea. Laat deze laatste provocatie dienen als een oproep aan alle landen om veel sterkere sancties op te leggen tegen Noord-Korea.”

“Gevaarlijke provocatie”

Ook Moon Jae In, de onlangs verkozen nieuwe president van Zuid-Korea, heeft zondag de meest recente raketlancering van buurland Noord-Korea met klem veroordeeld. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Hij spreekt van een “gevaarlijke provocatie”.

© EPA

“De president betreurt de gevaarlijke provocatie door Noord-Korea ten zeerste, slechts enkele dagen nadat de nieuwe administratie in Zuid-Korea haar functie opnam”, zei de woordvoerder van Moon, nadat die laatste een spoedvergadering van de nationale veiligheidsraad had bijeengeroepen. De nieuwe raketlancering door Pyongyang is een schending van de resoluties van de Verenigde Naties, en is een bedreiging voor de veiligheid in de regio, aldus de president.

En ook Japan veroordeelt de nieuwe rakettest. De regering onderzoekt of het mogelijk om een nieuw type raket ging en spreekt van een “zware bedreiging voor ons land”, die “absoluut onaanvaardbaar” is. Volgens een woordvoerder van de Japanse regering vloog de raket gedurende dertig minuten door de lucht en legde ze een afstand van 800 kilometer af.

Mislukte tests

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden verschillende al of niet mislukte rakettests uitgevoerd, ondanks de talrijke sancties die al tegen het regime werden opgelegd vanwege zijn ballistische en nucleaire programma. De spanningen tussen Pyongyang en het Westen lopen deze dagen hoog op vanwege de strengere toon die de administratie van de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangenomen tegen het regime.

De laatste lancering dateert van 29 april, toen een ballistische raket kort na de lancering ontplofte. Daarnaast heeft Noord-Korea al vijf nucleaire tests uitgevoerd, waarvan twee vorig jaar.

Dialoog

De timing van de test is opvallend aangezien Noord-Korea eerder op de dag nog liet weten dat het bereid is om met de VS te praten. “Onder passende omstandigheden” zal Noord-Korea een “dialoog voeren”, zei Choe Son Hui, directrice-generaal van de dienst Noord-Amerika bij het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Of de diplomate daarmee aangaf dat het communistisch bewind in Pyongyang bereid is opnieuw te onderhandelen over zijn atoomprogramma blijft vooralsnog onduidelijk. Noord-Korea heeft dit tot nu krachtdadig afgewezen. Washington wil dat Noord-Korea verzaakt aan zijn atoomprogramma dat in de hele regio en de VS als een bedreiging wordt ervaren. Het Aziatische land werkt aan de ontwikkeling van raketten die een kernkop tot in de VS kunnen meevoeren.

Geïsoleerd

De communistische leider Kim Jong-un raakt echter steeds meer geïsoleerd. Zo werd er onlangs stevig uitgehaald naar historische bondgenoot China. “China moet niet langer de grenzen aan het geduld van Noord-Korea aftasten”, klonk het in een commentaar van het persagentschap Korean Central News Agency (KCNA). China zou beter nadenken over “ernstige gevolgen”.

De betrekkingen tussen beide landen worden momenteel slechter dan ooit tevoren beschouwd. Naar buiten toe handhaaft Peking wel de diplomatieke taal, maar in werkelijkheid en onder Chinese deskundigen is de historische vriendschap een achterhaald overblijfsel uit de Koude Oorlog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER