Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images

DEBAT VAN DE DAG. Is een vierdaagse werkweek van 32 uur zonder loonverlies een goed voorstel of onhaalbaar scenario?

PS-voorzitter Paul Magnette pleit voor een vierdaagse werkweek van 32 uur zonder loonverlies. Dat zei hij gisteren tijdens het kiescongres van de Franstalige socialisten in Brussel. Magnette beseft dat die kortere werkweek er niet van vandaag op morgen zal komen, maar hij wil de komende jaren toch duidelijke stappen zetten. Wat denk jij? Is een werkweek van 32 uur zonder loonverlies een goed idee? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts ervan vinden.

163 reacties

  • Ludo Van Damme

    2 maanden geleden
    Ook in het buitenland zijn er zeer goede resultaten, zowel inzake economische productie als voor het welzijn van de werknemers, met de vierdagenweek. Dat is dus helemaal niet te gek voor woorden zoals sommige conservatieve politici beweren.
  • Nicole Polfliet

    2 maanden geleden
    Ik werk zelf 4/5 op papier, maar ik kan je verzekeren dat ik 5/4 werk met alle stress tot gevolg... Ga ik dan opslag krijgen als een ander 4/5 met loonbehoud gaat krijgen???
  • Dirk Wuestenberg

    2 maanden geleden
    Ik zou eerder naar een 3 dagen werkweek willen gaan, 3 dagen van 9 uren. Dan krijg je nog gelukkigere mensen .
  • Guido Parker

    2 maanden geleden
    Dit was toch te denken dat met deze generatie dit er zat aan te komen, alles moet zo makkelijk mogelijk zijn.
  • Marko Decandt

    2 maanden geleden
    Dit gaat veel stress en burn-outs met zich meebrengen, want de bedrijven gaan verwachten dat het werk dat nu op 38u wordt uitgevoerd, nog steeds wordt uitgevoerd maar dan op 32u. En diegenen die zeggen dat je je dat niet moet aantrekken, trekken zich dat nu ook al niet aan. De mensen gaan uiteindelijk dan toch werken op hun zogezegde vrije dag. Diegenen die dan werken op hun vrije dag, zullen ook sneller promotie maken. En dan verpest je de sfeer op de werkvloer ook nog daardoor.