Maanlander Odysseus stuurt indrukwekkende eerste beelden door vanuit de ruimte

Odysseus, de Amerikaanse maanlander die donderdag gelanceerd werd, heeft voor het eerst beelden doorgestuurd uit de ruimte.

gjs

Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines werd donderdag gelanceerd vanop Cape Canaveral, met behulp van de Falcon 9-raket van SpaceX. Met beelden maken heeft Odysseus niet gewacht tot hij - wellicht op 22 februari - op de maan arriveert.

Op vier beelden die Intuitive Machines gedeeld heeft, is onder meer een selfie te zien van de maanlander. Daarnaast zie je ook foto’s van de Aarde, die er erg blauw uitziet op dat moment. “De beelden zijn gemaakt kort na de loskoppeling van de SpaceX-raket”, aldus het bedrijf op X.

(lees verder onder de foto’s)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Afgelopen weekend liet Intuitive Machines weten al een primeur te pakken te hebben. Toen postte het op X dat de vluchtleiding met succes “de eerste motor op vloeibare methaan en zuurstof” opgestart heeft in de ruimte.

Het project maakt deel uit van de zogenaamde Commercial Lunar Payload Services (CLPS) van NASA. Met dat programma wil het ruimtevaartagentschap op zijn eigen weg naar de maan relatief goedkoop en efficiënt zo veel mogelijk kennis verzamelen door contracten met private bedrijven aan te gaan en met hen samen te werken.

Odysseus, een Nova-C, is ongeveer even groot als een traditionele Britse telefooncel, heeft aluminium poten, weegt ongeveer 700 kilogram en kan een lading van ongeveer 130 kilogram meenemen. Een groot deel daarvan vormt onderzoeksmateriaal van de NASA, een ander deel is ingenomen door de projecten van de commerciële bedrijven.

De maanlander gaat onderzoek doen bij een krater op de maan. Daar worden in de toekomst mogelijk ook astronauten naartoe gestuurd. De laatste keer dat mensen op de maan liepen, was ongeveer een halve eeuw geleden in 1972.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer