“Geef handelaars die winkeldief betrappen een schadevergoeding”

© Photo News

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) pleit voor een invoering van een schadevergoeding die de handelaar de winkeldief kan aanrekenen. “Die regeling bestaat al in Nederland en kent steeds meer succes”, zegt NSZ-woorvoerder Christine Mattheeuws.

jdb

“Handelaars mogen in Nederland er een schadevergoeding van 181 euro vragen aan de betrapte winkeldief. Voorwaarde is wel dat handelaars dan ook een officiële aangifte doen bij de politie, al is het wel niet nodig dat de politie daarvoor ter plaatse komt”, licht Christine Mattheeuws toe.

Een aanpak die loont. Enerzijds is het aantal winkeldiefstallen gedaald, anderzijds is een handelaar nu meer dan ooit bereid een diefstal aan te geven.

“Een Nederlandse handelaar die een winkeldief betrapt, hoeft enkel de politie te bellen en met het PV-nummer bij de Stichting Afrekenen met Winkeldieven aan te kloppen voor de schadevergoeding van 181 euro”, weet Matteeuws nog.

Naar aanleiding van de superministerraad over veiligheid vraagt NSZ nu om een winkeldiefstalboete ook in ons land in te voeren voor winkeldieven. “Winkeldiefstal is dan ogenschijnlijk wel een kleine vorm van criminaliteit, maar hij kaapt elk jaar wel 1,5 à 2 procent van de omzet van de handelaar weg”, klinkt het.

Nooit aangifte

Uit een groot veiligheidsonderzoek dat NSZ voerde en waaraan 825 handelaars hebben deelgenomen, blijkt dat in 2016 52 procent van de handelaars geconfronteerd werd met één of meerdere winkeldiefstallen.

Daaruit blijkt dat 38 procent die winkeldiefstal nooit aangeeft bij de politie. Zij vinden dat er toch nooit een gevolg wordt gegeven aan een aangifte van een winkeldiefstal of ervaren, weliswaar in mindere mate, dat het aangeven van dergelijk crimineel feit te administratief en te tijdrovend is.

“De lage aangiftebereidheid is ergens wel te begrijpen. Er zijn teveel gevallen bekend waarbij een winkeldief amper een paar uur nadat hij werd aangegeven door een handelaar opnieuw opdaagt bij diezelfde handelszaak”, zegt Mattheeuws.

“We vragen daarom aan de federale regering om ook in ons land te opteren voor deze aanpak. Winkeldiefstal blijft voor handelaars een constante plaag die op een andere manier moet benaderd worden.”

De ondernemersorganisatie benadrukt wel dat voor de afhandeling van dergelijke boetes met gewerkt worden met een 100 procent onafhankelijke organisatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen