AFP or licensors

Gasprijs weer op niveau van voor de energiecrisis

De groothandelsprijs van aardgas is gezakt naar het niveau van augustus 2021, dus nog voor de Russische inval in Oekraïne en de energiecrisis die daarop volgde. De prijs om volgend jaar aardgas te leveren, is gezakt naar 28,45 euro per megawattuur. Dat is het laagste niveau sinds augustus 2021. De "Cal-2025" is vandaag het referentiecontract op de aardgasmarkt.

De prijs van aardgas piekte in het najaar van 2022, toen Europa moest afkicken van Russisch pijpleidinggas in de nasleep van de Russische inval in Oekraïne. Nadien daalden de gasprijzen.

De gasvoorraden bleken voldoende aangevuld, er is voldoende aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en er is ook minder vraag naar aardgas, door een kwakkelende industrie, milde temperaturen en ook een stijgend aanbod aan hernieuwbare energie. 

Met een prijs op het laagste niveau sinds 2021 "is de energiecrisis in feite verteerd", zegt Matthias Detremmerie, trader bij energieleverancier Elindus. Op hun website kan je de gasprijs volgen

Ondanks de daling naar het prijsniveau van voor de energiecrisis, wijzen specialisten erop dat Europa erg kwetsbaar blijft voor bevoorradingsschokken, bijvoorbeeld als de vraag plots zou toenemen door een industrieel herstel.

Meest gelezen