De omgeving van het voetbalpleintje in Maasmechelen.© MMD

Maasmechelaar lost twee schoten tijdens vechtpartij op Fifa-pleintje: twee jaar cel

Maasmechelen -

Een 32-jarige Maasmechelaar krijgt twee jaar cel omdat hij twee schoten loste tijdens een confrontatie met een groep jongeren op het Fifa-pleintje in Maasmechelen. Ook zijn twee broers, een neef en twee vrienden waren aanwezig en krijgen een straf. Zelf vond de dertiger de feiten niet zo speciaal: “Wat moest ik anders doen?”

Shauni Deferm

In de nacht van 8 op 9 april 2022 kwam het tot een confrontatie tussen de 32-jarige man en een groep jongeren op het Fifa-pleintje in Maasmechelen. De dertiger werd gesteund door zijn twee broers, een neef en twee vrienden die gewapend met houten stokken en metalen buizen achter hem aanliepen. De dertiger zelf had een Browning-vuurwapen op zak en deinsde er niet voor terug om het in het heetst van de strijd boven te halen.

Vuurwapen

Volgens de Maasmechelaar en zijn familie waren ze eerder die avond via sms-berichten uitgedaagd door een van de jongeren. “Eigenlijk wilden we niet naar daar gaan. Maar toen hij het adres, vlak bij mijn tante (de moeder van de dertiger, red.) doorstuurde, zijn we toch eens gaan kijken. Ze waren zeker met dertig. Ik had een houten stok vast, maar die heb ik weggegooid. Wat kon ik daarmee doen tegen zo veel man?” sprak de neef van de schutter.

De dertiger zelf stopte zijn vuurwapen niet weg, maar schoot twee keer. “De jongeren hoorden eerst precies een bommetje afgaan, maar nadien zagen ze de dertiger op hen afwandelen en roepen dat hij ‘die hoerenzoon zou vermoorden’. Toen schoot hij een tweede keer en beseften ze dat het om een geweerschot ging. Op het plein werden nadien twee kogelhulzen gevonden die negentien meter uit elkaar lagen”, aldus de aanklager tijdens de behandeling van de zaak.

Ook de schutter zelf nam het woord. “Wat moest ik anders doen? Eigenlijk is er niets speciaals gebeurd”, klonk zijn reactie.

“Niets speciaals? Spreken we wel over dezelfde feiten?”, reageerde de rechter, die hem wees op het gevaar van een wapen.

Dodelijke slachtoffers

De Tongerse rechter veroordeelde de 32-jarige man maandagochtend tot een opsluiting van twee jaar en een boete van 1.600 euro. Het vuurwapen werd verbeurdverklaard. “Beklaagde kon zijn agressie niet onder controle houden. Hij was drager van een verboden vuurwapen en gebruikte dit ten aanzien van een groep jongeren door schoten af te vuren. Er hadden dodelijke slachtoffers kunnen vallen”, oordeelde de rechter in het vonnis.

De vijf andere beklaagden krijgen celstraffen tussen de 12 en 14 maanden met uitstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer