© Gerard Bloemen

© Gerard Bloemen

thumbnail:
thumbnail:

Neos Hamont-Achel geboeid door pelgrimstocht van Evert Meijs

Hamont-Achel -

Op donderdag 15 februari organiseerde Neos Hamont-Achel in het Michielshof een lezing met Evert Meijs over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Gerard Bloemen

Volledig als pelgrim uitgedost trad Evert al zingend de zaal binnen met het pelgrimslied Ultreia. “De sfeer zat er al meteen in", klinkt het bij de Neos-leden. “Als inleiding vertelde Evert over zijn roots: hij werd geboren in Boxtel in 1954, hij woonde 15 jaar in Achel en nu in Valkenswaard. Hij schreef geregeld voor het HAC-weekblad, is molenaar, beiaardier en begenadigd verteller. Hij ondernam verschillende bedevaarten en volgde hierover ook lezingen om zich stevig voor te bereiden op zijn ultieme droom: de 'camino' (de weg) naar Santiago. Zijn pelgrimsstok kocht hij 26 jaar geleden in de Pelgrimshoeve in Vessem waar zijn dochter een thesis voorstelde.”

Op 1 april 2022 ging Everts grote wens in vervulling: de start van de 2.500 kilometer die hij in 100 dagen zou afleggen. Zijn weg leidde vanuit Nederland over Achel (zijn eerste stempel werd gezet in de Achelse Kluis) via Frankrijk, over de Pyreneeën naar Spanje. De oudste route, de Camino Frances, was zijn deel. Hoe dichter zijn doel, hoe meer borden en overnachtingsmogelijkheden er waren. De hele Camino is trouwens werelderfgoed.

“Evert vertelde over zijn rugzak waarop de Sint-Jacobsschelp pronkt”, klinkt het. “Hij haalde zijn hele rugzak leeg en vertelde over elk onderdeeltje van zijn 13 kilogram wegende inhoud en ook over wat hij niét gebruikte en terugstuurde naar zijn vrouw. De dagelijkse telefonische contacten naar het thuisfront waren trouwens erg belangrijk. Onze namiddag vloog voorbij. Dat kon ook niet anders na zo’n boeiende uiteenzetting. De bijna 50 Neos-leden hebben er enorm van genoten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer