Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Bracht Oekraïne Russen belangrijke slag toe achter het front? ‘Zes gevechtsvliegtuigen neergeschoten in 72 uur tijd’

Een jachtbommenwerper van het type Su-34.Beeld Vitaly V. Kuzmin

De Oekraïense luchtmacht zegt dat het de afgelopen dagen niet minder dan zes Russische straaljagers en bommenwerpers heeft neergeschoten in het zuidoosten van het land.

“Aan het oostelijke front. Nog eens twee stuks neergeschoten: een Su-34 en een Su-35S! Dit is ons land, onze lucht. Bedankt voor het harde werk, wordt vervolgd.” Die boodschap bracht luitenant-generaal Nikolaj Olesjtsjoek, commandant van de Oekraïense luchtmacht, vanochtend naar buiten.

Hij bevestigde daarmee de berichten die eerder op sociale media waren geplaatst door inwoners van de bezette stad Marioepol, over zware knallen en daarna twee vliegtuigen die neerstortten. Een vliegtuig kwam neer ten noorden van de stad, een ander dook in zee net voor de kust. Het lot van de bemanning is niet bekend, maar ook Russische oorlogsbloggers bevestigden de verliezen.

De Su-34 – kostprijs om en bij de 36 miljoen dollar (33 miljoen euro) – is een van Ruslands meest moderne en performante jachtbommenwerpers met twee bemanningsleden en wordt vooral gebruikt om doelwitten met precisiebombardementen te bestoken. In dat opzicht zijn de toestellen de afgelopen weken veelvuldig gebruikt om de stad Avdiivka aan te vallen met honderden zogenaamde ‘glijbommen’. De Su-35 is een eenzitter en kan een verscheidenheid aan gevechtsmissies aan. Beide toestellen zijn pas sinds 2014 in dienst van het Russische leger.

Zondagochtend stortte ook al een Russische Su-34 neer, toen in de bezette provincie Donetsk. Beelden tonen hoe het vliegtuig recht naar beneden valt en op de grond explodeert. Nog een dag eerder, zaterdag, meldde de Oekraïense luchtmacht dan weer dat er drie Russische gevechtsvliegtuigen, twee Su-34’s en één Su-35, konden worden neergehaald.

Waarmee dat gebeurde, is niet duidelijk, maar militaire waarnemers wijzen wel in de richting van de Amerikaanse en Duitse Patriot-luchtafweersystemen waar Oekraïne er drie van in zijn bezit heeft. Een daarvan zou rond Kiev staan, een andere zou delen van het front beschermen.

Twitter bericht wordt geladen...

Indien de berichten worden bevestigd, zou het neerhalen van zes toestellen in drie dagen een van de zwaarste klappen voor de Russische luchtmacht zijn sinds het begin van de oorlog. Tot nog toe zijn er een vijfentwintigtal bevestigde verliezen van de Su-34 geregistreerd. Vermoed wordt dat Rusland bij het begin van de oorlog minder dan 150 van zulke jachtbommenwerpers bezat.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...