“Sinds coronapandemie meer mentale gezondheidsproblemen bij Europese jongeren”

Themabeeld© Shutterstock

Sinds de coronapandemie hebben meer Europese jongeren last van mentale gezondheidsproblemen. Dat stelt Unicef in een maandag gepubliceerd rapport over het welzijn van kinderen in de Europese Unie. Met de Europese verkiezingen in aantocht vraagt de VN-kinderrechtenorganisatie een brede, sectoroverschrijdende strategie voor mentale gezondheid met duidelijke doelen en budgetten op Europees niveau.

jvh
Bron: BELGA

De coronapandemie had in 2020 en nadien een enorme impact op de mentale gezondheid van kinderen volgens Unicef. Uit het rapport blijkt dat in 2019 al meer dan 11 miljoen kinderen en jongeren in de Europese Unie psychische aandoeningen hadden. Vooral adolescenten zijn kwetsbaar: een vijfde van de 15- tot 19-jarigen wordt geconfronteerd met angsten en depressie. 

In zeker elf EU-landen boden scholen extra psychologische en mentale steun aan in lagere en middelbare scholen tijdens 2021-2022. De uitgaven voor geestelijke gezondheidszorg stegen ook in verschillende landen. In België kunnen kinderen en jongeren tot en met 23 jaar sinds deze maand gebruikmaken van een gratis aanbod bij geconventioneerde eerstelijnspsychologen. De VN-kinderrechtenorganisatie merkt wel op dat er een groot tekort is aan gegevens over geestelijke gezondheid voor de hele EU. 

Het rapport benadrukt ook dat een op de vier kinderen in EU-landen het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting. In totaal gaat het om ongeveer 20 miljoen kinderen en jongeren, een stijging van bijna 1 miljoen sinds 2019. Die toename weerspiegelt volgens Unicef de uitdagende economische situatie in de Europese Unie als gevolg van de sterk gestegen inflatie. Vooral kinderen in armere gezinnen krijgen het daardoor moeilijker. 

Daarnaast wijst het Unicef-rapport op de risico’s van nieuwe technologieën, zoals cyberpesten en seksuele uitbuiting. Een op de acht kinderen van 12 jaar ontvangt volgens het verslag regelmatig ongewenste seksuele verzoeken online.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen