2023 Matt Cardy

Is TikTok een veilige omgeving voor minderjarigen? Europese Commissie opent onderzoek

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar het sociaal medium TikTok. De Commissie wil nagaan of het Chinese platform voldoende actie onderneemt om minderjarigen te beschermen en of de Chinezen zich houden aan de Europese regels rond transparantie en adverteren via sociale media. 

"De bescherming van minderjarigen is een absolute prioriteit in de wetgeving voor digitale diensten", benadrukt Europees Commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton.

"Als platform dat miljoenen kinderen en adolescenten bereikt, moet TikTok de wetgeving voor digitale diensten volledig naleven en een bijzondere rol spelen in de bescherming van minderjarigen online."

De Europese uitvoerende macht maakt zich onder meer zorgen over de verslavende algoritmes die TikTok gebruikt, en over het zogenoemde "rabbithole effect" waardoor gebruikers steeds extremere inhoud te zien krijgen. Dat houdt volgens de Commissie ernstige risico's in op vlak van het "lichamelijk en geestelijk welzijn van personen" en zou jongeren kunnen meeslepen in "radicaliseringsprocessen".

Officieel mogen jongeren pas vanaf 13 jaar actief zijn op TikTok, maar de Commissie merkt op dat de "leeftijdsverificatietools" die TikTok gebruikt mogelijk niet effectief zijn. Europa maakt zich ook zorgen over de privacy van die minderjarigen.

Tot slot zal de Commissie ook nagaan of TikTok zich houdt aan de Europese regels rond transparantie, advertenties via sociale media en het beschikbaar stellen van netwerkgegevens voor onderzoekers.

Meest gelezen