Direct naar artikelinhoud
Evenement

Een avond met ‘piekerprofessor’ Filip Raes, Dominique Van Malder, Xavier Taveirne en Naima Joris

Filip Raes.Beeld RV

Hij schreef géén mindfulnessboek. Wel hoopt ‘piekerprof’ Filip Raes (46) de Vlaming beter te leren piekeren. Op 27 februari komt hij daarom, op uitnodiging van De Morgen en boekhandel Stad Leest, en geflankeerd door onder meer Dominique Van Malder en Naima Joris, naar de Antwerpse concertzaal AMUZ.

“Een leven zonder piekeren? Ik moet er niet aan denken. Misschien zou ik dan deze job niet doen en zou ik andere mensen niet kunnen helpen.” Voor klinisch psycholoog Filip Raes (KU Leuven), een absolute kenner in zijn vak, is het duidelijk. Piekeren hoort bij het leven. Het is onze kracht én onze valkuil, zo stelt hij in zijn nieuwste boek Morgen stop ik met piekeren. Dit is geen mindfulnessboek, uitgebracht door LannooCampus.

Met zijn werk hoopt Raes ons allemaal verstandig te leren piekeren. Geen eindeloos getob, met de angsten en onzekerheden die daar (helaas) vaak bij horen, wel oefening en actie. “Wanneer je denkt: god nee, hier ga ik weer, het komt weer allemaal naar boven, is dat een perfect moment om tegen jezelf te zeggen: ‘Oké, dit piekeren is niet zo gek. Het is niet de eerste keer dat het me overkomt. Er zijn nog mensen die dat doen. (...) Ik ga eens kijken of ik ondertussen op iets anders kan focussen, zoals een wandeling.’”

Op dinsdag 27 februari zal Filip Raes op uitnodiging van De Morgen en de onafhankelijke Antwerpse boekhandel Stad Leest zijn boek voorstellen. In de concertzaal AMUZ, ondergebracht in de barokke voormalige Sint-Augustinuskerk, zal hij in gesprek gaan met presentator Xavier Taveirne en Dominique Van Malder. Als muzikale gast tekent Naima Joris present.

‘Een avond met Filip Raes en gasten’ gaat om 19.30 uur van start. De prijs van een ticket bedraagt 25 euro plus 2 euro transactiekosten. De verkoop start donderdag en verloopt via het ticketingplatform van AMUZ.

Sinds eind oktober 2022 werkt De Morgen samen met Stad Leest. Zo vonden al verschillende events in de boekhandel plaats én organiseren we grote evenementen, zoals uitverkochte avonden met psychiater Dirk De Wachter, schrijver Tommy Wieringa, violist Warren Ellis en auteur Ilja Leonard Pfeijffer.