Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Eiffeltoren dicht door staking, personeel ontevreden over financieel beheer en verloedering

De Eiffeltoren in Parijs is gesloten door een staking. Het personeel wil zijn ongenoegen uiten over het financieel beheer en de slechte staat van de Eiffeltoren. Hoe lang de staking zal duren, is nog niet duidelijk.                 

In Parijs is de Eiffeltoren door een staking voor onbepaalde tijd gesloten. De vakbonden zijn ontevreden over hoe het monument beheerd wordt en hebben daarom opgeroepen om het werk neer te leggen. 

Ze vinden dat exploitatiemaatschappij SETE (Société d'Exploitation de la tour Eiffel) het aantal bezoekers en de bijhorende inkomsten in de toekomst overschat en de onderhoudskosten onderschat.  

Bovendien wil de stad Parijs, die 99 procent van SETE in handen heeft, de royalty's die het int op de inkomsten van de Eiffeltoren verhogen van 16 miljoen euro per jaar naar 50 miljoen euro per jaar. Volgens de vakbonden is die verhoging niet haalbaar.

"Tijdens de coronapandemie moesten we een jaar lang sluiten, daardoor liepen we 130 miljoen euro mis aan inkomsten. Onderhoudswerken deden daarnaast de uitgaven met meer dan 120 miljoen euro oplopen. We hebben nu 100 miljoen euro aan schulden, wat absoluut niet gepland was", vertelt Stéphane Dieu, afgevaardigde van de vakbond CGT, aan FranceInfo. 

Roestsporen

De vakbonden hekelen ook de slechte staat van het monument. Zo heeft de Eiffeltoren volgens vakbondsman Denis Vavassori van CGT, dringend een nieuwe laag verf nodig. "Het is al bijna veertien jaar geleden dat de Eiffeltoren geschilderd werd, normaal gebeurt dat om de zeven jaar", legt hij uit.

"De Eiffeltoren is duidelijk in verval. Als je eronder loopt, kan je de roestsporen zien. Zelfs werknemers die al dertig jaar aan de slag zijn, hebben zoiets nog nooit gezien", zegt Vavassori. 

Concreet vragen de twee vakbonden CGT en FO het Parijse stadsbestuur om "redelijk te zijn in haar financiële eisen en om de toekomst van de Eiffeltoren en van het bedrijf dat het beheert, op lange termijn veilig te stellen". 

Het is al de tweede keer in twee maanden tijd dat de Eiffeltoren sluit door een staking. Op 27 december - toen ook symbolisch de honderdste verjaardag van de dood van ontwerper Gustave Eiffel - legde het personeel het werk neer om gelijkaardige redenen.

Meest gelezen