© ANP / Peter Hilz

Belgische bisschoppen willen afschaffing van verplicht celibaat

In de aanloop naar de bisschoppensynode van oktober in Rome hebben de Belgische bisschoppen voor vrouwelijk diaconaat en de afschaffing van het verplichte celibaat gepleit. De bisschoppen omschrijven hun prioriteiten in een ontwerptekst die ter bespreking wordt voorgelegd aan gespreksgroepen en raden in de verschillende bisdommen. De echo’s daarvan worden tegen 7 april samengebracht en vervolgens aan het secretariaat van de bisschoppensynode in Rome bezorgd.

jvh
Bron: BELGA

De bisschoppen vertrekken van drie vaststellingen: een synodaal missionaire kerk vraagt om een open dialoog met de actuele ontwikkelingen in de ons omringende wereld. De kerk kan zich niet beperken tot een eenrichtingsverkeer in het verkondigen van de Blijde Boodschap aan de wereld; ze vragen dat de synode de kerkelijke tradities als dynamisch en in voortdurende ontwikkeling zou omschrijven; ze vragen aanzetten tot concretisering van de decentralisatie van bepaalde beslissingen in de kerk die toelaat om met meer legitieme verscheidenheid in eenheid samen te werken.

 Van daaruit roepen de bisschoppen op om na te denken over de plaats van vrouwen in de kerk. “Wij vragen groen licht om per bisschoppenconferentie of continentale bisschoppenvergadering bepaalde stappen te kunnen zetten. Zodoende heeft het geven van groeiende pastorale verantwoordelijkheid aan vrouw en de diakenwijding van vrouwen niet universeel verplicht of verboden te zijn”, luidt het.

De bisschoppen zijn ook voorstander van het wijden van gehuwde mannen tot priester. Dit moet niet universeel verplicht of verboden zijn, aldus de bisschoppen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer