Racetalent Amaury Cordeel blijft ontkennen dat hij 179 km/u op landelijke weg reed: “Hij zat niet achter het stuur”

© Van Amersfoort Racing

Temse -

Racetalent Amaury Cordeel (21), die eind 2022 veroordeeld werd tot een rijverbod van zes maanden voor een zware verkeersovertreding waarbij hij met 179 kilometer per uur door de Hogenakkerstraat in Temse raasde, blijft ontkennen dat hij achter stuur zat. “Hij is veroordeeld op basis van aannames, er zijn geen zintuiglijke vaststellingen gedaan”, sprak zijn advocaat maandag op het proces in beroep.

Pieter Van Hecke

Het was een Tiktok-filmpje dat er uiteindelijk voor zorgde dat de jonge racepiloot, die volgende week aan zijn derde seizoen in de Formule 2 begint, voor de rechtbank moest verschijnen. Daarop was te zien hoe hij op 1 december 2020 aan een snelheid van 179 kilometer per uur door de Hogenakkerstraat scheurde, een landelijke weg in Temse. Cordeel bleek bovendien niet over een geldig rijbewijs te beschikken.

LEES OOK. Belgisch racetalent ontkent dat hij tegen hoge snelheid over E17 scheurde: “Maar ik had beter moeten weten”

Cordeel en zijn raadsman hielden echter voet bij stuk dat hij niet achter het stuur zat. “Hij heeft dit gefilmd, maar zat niet aan het stuur”, sprak zijn advocaat op het proces. “Je ziet bovendien niet over welke auto het gaat. Het zijn dus allemaal veronderstellingen, zonder bewijs. Er is een ongelooflijke verwarring in dit verhaal.”

Snelheidsduivel

Volgens het openbaar ministerie was er echter wel voldoende bewijs om hem te veroordelen. Het was bovendien niet de eerste keer dat hij in opspraak kwam. Zo was eerder te zien hoe in een filmpje snelheden tot 300 kilometer per uur werden gehaald op de E17. “Er circuleren meerdere gelijkaardige filmpjes van hem”, sprak de procureur. “Hij kocht bovendien online een vals rijbewijs. Hij is gewoon een snelheidsduivel. Dit gedrag is niet toelaatbaar.”

De racepiloot, die niet aanwezig was op de zitting, werd door de voorzitter veroordeeld tot een rijverbod van zes maanden en een boete van 3.600 euro. Daar legden ze zich echter niet bij neer en gingen in beroep.

LEES OOK. Racetalent Amaury Cordeel (19) voor politierechter na filmpje waarin auto met 179 kilometer per uur over de weg scheurt: “Hij had niet eens een geldig rijbewijs”

Maandag werd zijn beroepsproces behandeld in de Dendermondse rechtbank. Bij zijn raadsman klonk het opnieuw stellig dat zijn cliënt niet achter het stuur zat. “Er zijn geen zintuiglijke vaststellingen gedaan waaruit blijkt dat hij achter het stuur zat. Hij is veroordeeld op basis van aannames. De zoektocht naar de waarheid kan niet op deze manier”, klonk het.

Genoeg gestraft

Volgens zijn advocaat is Cordeel reeds genoeg gestraft. “Zijn bekende naam werkt hier in zijn nadeel, er moet niet nog een veroordeling bijkomen en zeker niet op grond van dit dossier”, aldus zijn raadsman.

Het openbaar ministerie volgde deze redenering niet. “Het is volstrekt onwaarschijnlijk dat hij niet zou gereden hebben. We kunnen verder op het elan dat hij wel achter het stuur zat met een vals rijbewijs”, sprak de procureur.

Op 11 maart zal de voorzitter zijn vonnis uitspreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen