E3 Harelbeke

Wielerwedstrijd E3 Harelbeke kiest opnieuw voor mysterieuze banner: "Wie heeft er de goeie benen in Harelbeke?"

De E3 Saxo Classic heeft - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw uitgepakt met een opvallende affiche. Op de banner staan twee mysterieuze benen en speciaal gemaakte koersschoenen met hakken. "Wie heeft er de goeie benen in Harelbeke?" is de slogan. Op de dag van de koers zal pas duidelijk worden van welke man of vrouw die (goeie) benen zijn.

Bij de onthulling van de banner van de E3 Saxo Classic in Harelbeke was er in het verleden wel eens ophef. Nu moest de organisatie al door een storm(pje) gaan voor de affiche bekend was. Op sociale media kwamen veel negatieve reacties op een cartoon van Wout Van Aert, waarbij mensen vooral de LGBTQ-gemeenschap wilden beschermen.

De echte banner blijkt een stuk braver te zijn, maar voor het tweede jaar op rij koos de organisatie wel voor een mysterieuze persoon. "Niemand weet of het een vrouw of een man is", zegt Coussens. "Het is de bedoeling dat de mensen op zoek gaan naar wie het zou kunnen zijn. Op 22 maart gaan we de persoon achter de benen op ons podium halen."

Het Vlaamse wielerseizoen start niet met de Omloop, wel met de onthulling van onze banner

Organisator Jacques Coussens

"Het is misschien braaf, maar het is nooit onze bedoeling om te choqueren. Vorig jaar nog zei de grote UCI-baas David Lappartient dat we te rustig zijn geworden. Hij vroeg me zelfs om opnieuw meer te durven. Vandaag kan er natuurlijk niet meer wat er vroeger wel kon. Het doel is vooral om het ludieke aspect in het wielrennen te brengen."

Speciale schoenen

De schoenen in de banner vallen direct op. "Die hebben we speciaal laten maken. Mijn vrouw is naar de schoenmaker gegaan omdat we alles zo geheim mogelijk wilden laten verlopen. De schoenmaker vertelde haar dat ze daar nooit op zou kunnen lopen. Uiteindelijk had hij wel door dat hij de schoenen maakte voor de E3."

De organisatie kijkt al helemaal uit naar de dag van de koers. "De onthulling van de banner doet ook altijd de spanning stijgen. De Omloop is niet de opener van het Vlaamse wielerseizoen, maar onze bekendmaking van de affiche wel", lacht Coussens.

Meer dan wielrennen

Bij de E3 is niet alleen het sportieve belangrijk. Zo sluiten alle scholen in Harelbeke, Stasegem, Hulste en Bavikhove op de dag van de koers. "Op onze E3-arena gaan we ook bedrijven helpen om personeel te vinden. We plaatsen een reuzenrad en in de gondels zullen mensen kunnen solliciteren bij acht ondernemingen."

Verder schakelt de organisatie Jeroen Meus in om te koken voor de VIP's. "En het zal echt zoals op televisie zijn. Hij zal uitleggen wat hij aan het maken is, centraal in de tent. We roepen ook alle inwoners van Harelbeke op om vlaggen van E3 uit te hangen. Iedereen die meedoet, kan dan mooie prijzen winnen."

Ex-wielrenster en presentatrice Ine Beyen sierde vorig jaar de affiche.
E3 Saxo Classic

Meest gelezen