Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere: "Tom Meeuws deed racistische uitspraken, maar is geen racist"

Tom Meeuws (Vooruit) heeft wel degelijk racistische uitspraken gedaan over Nabilla Ait Daoud (N-VA) door haar "mocroschepen" te noemen. Dat zegt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere in "De tafel van Gert" op Play 4, waarmee ze voor het eerst publiek op de commotie reageert. "Meeuws is geen racist, maar hij deed racistische uitspraken."

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere sloeg vandaag elke uitnodiging van "Terzake" voor een gesprek af, maar wil vanavond wel aanschuiven bij "De tafel van Gert" op Play 4. Daar reageerde ze onder meer voor het eerst op het veelbesproken ontslag van Tom Meeuws als schepen in Antwerpen.

Ze benadrukt dat de Antwerpse schepen Meeuws zijn ontslag op eigen initiatief heeft genomen. "Dat Meeuws enkele dagen daarvoor door de Antwerpse partijtop is aangesproken op ongepaste uitspraken over N-VA-schepen Ait Daoud, is niet de reden van zijn ontslag", zegt Depraetere in "De tafel van Gert" op Play 4.

Bekijk een fragment met Depraetere uit "De tafel van Gert":

Meeuws heeft mensen beoordeeld op basis van hun afkomst en dat is racistisch. "Hij heeft racistische uitspraken gedaan en dat is niet okƩ. Als politicus heb je een voorbeeldfunctie en dan hoort het niet dat je zo een uitspraken doet", zegt Depraetere. "Maar hij is geen racist."

Over de steeds hardnekkiger opduikende verhalen van gerommel binnen de Antwerpse afdeling van Vooruit is Depraetere stellig. "Er zijn geen twee kampen in Antwerpen, er zijn wel sterke persoonlijkheden. Jinnih Beels is al langer aangeduid als onze kopvrouw in Antwerpen en zij zal de partij leiden bij de gemeenteraadsverkiezingen."

Depraetere heeft de voorbije dagen intensief overlegd met de leden van de Antwerpse afdeling van Vooruit. Binnenkort volgt persoonlijk overleg in de Scheldestad met de afdeling.

BEKIJK - Anne Vanrenterghem sprokkelt reacties bij het partijbureau van Vooruit over de heisa bij de afdeling Antwerpen:

Videospeler inladen...

Terugkeer Conner Rousseau

Vooruit heeft bij de lijstvorming beslist dat voormalig voorzitter Conner Rousseau geen lijsttrekker wordt, maar op vraag van de leden van Vooruit kan Rousseau wel nog lijstduwer worden in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement.

"Tot op vandaag weten we niet of Rousseau lijstduwer wordt. Ik zou het graag willen. Hij heeft nog tijd tot 13 april om daarover een beslissing te nemen.

Geen kandidaat-premier

Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hebben zich de voorbije weken uitdrukkelijk in the picture gezet als kandidaat-premier na de federale verkiezingen. Melissa Depraetere deelt die ambitie niet.

"Ik ben geen kandidaat-premier. Ik kan wel een rol spelen om Bart De Wever en Paul Magnette dichter bij elkaar te brengen", besluit Depraetere.

Kathleen Van Brempt neemt plaats van Tom Meeuws in Antwerpse gemeenteraad over

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt zal vanaf volgende week in de Antwerpse gemeenteraad zetelen ter vervanging van de opgestapte Tom Meeuws. Dat bevestigt de Antwerpse afdeling van Vooruit. Van Brempt was eerder al gemeenteraadslid van 2001 tot 2018 voor de toenmalige SP.A.

Meest gelezen