Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere reageert voor het eerst op rel rond Tom Meeuws: “Racistische uitspraak, maar geen racist”

Tom Meeuws, de Antwerpse Vooruit-schepen die recent onder vuur lag voor racistische uitspraken jegens N-VA-college Nabilla Ait Daoud, “heeft racistische uitspraken gedaan, maar is geen racist”. Dat heeft Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere in ‘De Tafel van Gert’ gezegd.

jvh

Tom Meeuws nam vorige week ontslag als schepen, en maakte meteen bekend volledig uit de politiek te stappen. Zelf verklaarde Meeuws “moe” te zijn, maar na zijn ontslag doken verhalen op over mogelijk ongepaste opmerkingen aan het adres van onder meer collega-schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). Zo zou hij tijdens een vergadering naar Ait Daoud hebben verwezen als “de mocroschepen”.

LEES OOK. Dit stond in de mail die schepen Meeuws na zijn ontslag nog verder in de problemen bracht: “Het staat jou vrij om de nodige stappen te zetten”

“Of Tom een racist is?”, werd Depraetere gevraagd. “Neen. Maar hij heeft wel racistische uitspraken gedaan, en dat is niet oké. Wanneer we iemand dan wel als racist kunnen omschrijven? Als je mensen echt beoordeelt op basis van hun ras. Maar ik heb vriend en vijand horen zeggen dat Tom dat niet doet. Maar dat maakt het niet oké om iemand aan te spreken op hun afkomst.”

Tom Meeuws en Nabilla Ait Daoud.© Joris herregods

Volgens Depraetere werd Meeuws na een klacht van Ait Daoud aangesproken op zijn gedrag. “We hebben Tom onmiddellijk aan tafel gebracht, om te zeggen dat zijn gedrag niet gepast was. Je kan mensen ook gewoon aanspreken met hun naam. Dat zal misschien niet slecht bedoeld zijn, maar het blijft niet oké.”

Racisme bij Vooruit

Na de heisa rond de racistische uitspraken van voormalig voorzitter Conner Rousseau is Vooruit dus opnieuw in opspraak gekomen. “Ja, ik dacht eerst: ‘Niet weer’”, geeft Depraetere toe. “Ik heb meteen mijn telefoon genomen, en naar Tom gebeld om te vragen wat er aan de hand was. Bijna iedereen zal wel eens iets gezegd hebben dat niet oké of niet gepast is, maar als politicus heb je een voorbeeldfunctie.”

LEES OOK. Vooruit probeerde heisa over Conner Rousseau van zich af te schudden, maar nu duikt nieuw racistisch incident op

Vooruit en N-VA zijn coalitiepartners in het Antwerpse stadsbestuur, maar dat verloopt al langer niet zonder slag of stoot. “Of hij erbij gelapt is?”, werd Depraetere gevraagd. “Dat weet ik niet. Gezegd is gezegd, natuurlijk. Een vete met N-VA? Ook dat weet ik niet. Er zijn veel meningsverschillen geweest, maar dat is maar normaal. Zijn uitspraak zou er gekomen zijn tijdens een heel heftige discussie, maar maakt weinig uit. Ongepast is ongepast.”

Intern conflict

Het was wel opvallend hoe snel de partij afstand nam van Meeuws na zijn ontslag. “Of we hem hebben laten vallen? Neen. We hebben een gesprek gehad, maar Tom was – ook omwille van andere redenen – al langer aan het overwegen om te stoppen met politiek. Of ik hem uit de partij zou hebben gezet als hij niet zelf al ontslag had genomen? Dat weet ik niet, dat scenario heeft zich niet voorgedaan.”

Melissa Depraetere.© BELGA

Ook het interne conflict met Jinnih Beels speelde volgens Depraetere geen rol bij het ontslag van Meeuws. “Dat zijn sterke mensen met visie en overtuigingen, en in elk huwelijk botst het wel eens. Maar finaal hebben zij er altijd voor gezorgd dat de mensen erop vooruit gingen. Maar er zijn geen twee kampen.”

Depraetere persoonlijk naar Antwerpen

Meeuws nam vorige week ontslag, maar Depraetere sprak zich lang niet uit over de zaak. “Ik zit hier vandaag om over iets anders (het voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette over een 32 urenweek, red.) te praten, maar ik maak er geen probleem van om op alle vragen te antwoorden. Maar ik ben de afgelopen week bijna gestalkt door journalisten met de vraag om een exclusief gesprek over Tom. Maar ik heb niet de gewoonte om over mensen te praten in de pers. Ik heb eerst naar de lokale afdeling gebeld, en geluisterd naar hún bezorgdheden.”

Depraetere had naar eigen zeggen dan ook een week lang intensieve contacten met de Antwerpse afdeling, en trekt donderdagavond naar het partijbestuur van Vooruit Antwerpen. Ze wil er naar eigen zeggen voor zorgen dat de afdeling als één groep blijft opereren.

LEES OOK. Na heisa rond Tom Meeuws: Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere komt naar Antwerpen om brokken binnen partij te lijmen

Van Brempt in Antwerpse gemeenteraad

Maandag raakte ook bekend dat Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt vanaf volgende week in de Antwerpse gemeenteraad zal zetelen, ter vervanging van Meeuws. Van Brempt was eerder al gemeenteraadslid van 2001 tot 2018 voor de toenmalige sp.a.

LEES OOK. Kathleen Van Brempt (Vooruit) keert terug naar Antwerpse gemeenteraad na vertrek schepen Tom Meeuws

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER