© REUTERS

Emmanuel Macron ingezworen als nieuwe Franse president

François Hollande heeft zondagochtend officieel de macht overgedragen aan de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Beide heren zaten net voor de inauguratie van Macron nog onder vier ogen samen op het Elysée, onder meer om Macron enkele staatsgeheimen én de nucleaire codes toe te vertrouwen.

Hollande ontving de 39-jarige Macron omstreeks 10 uur op het binnenplein van het Elysée, de ambtswoning van de Franse president. Honderden fotografen en cameramensen vereeuwigden de aankomst van de achtste president van de vijfde republiek, die bij de verkiezingen zowel de extreemrechtse Marine Le Pen als de klassieke Franse machtsblokken op links en rechts het nakijken gaf.

Na een onderhoud van zowat een uur - heel wat langer dan het geplande twintigtal minuten - vertrok Hollande en volgde de officiële ceremonie waarop Macron werd ingezworen als nieuwe Franse president. Naast een toespraak horen bij die ceremonie ook de Marseillaise, een groet aan de Franse vlag en 21 kanonschoten. Op de middag zal Macron onder meer nog hulde brengen aan het Graf van de Onbekende Soldaat, onder de Arc de Triomphe aan de Champs Elysée.

‘Première dame’ Brigitte Macron was tien minuten voor haar man al aangekomen op het Elysée. Ze zal samen met de nieuwe president haar intrek nemen in het presidentieel paleis. Macron liet al meermaals verstaan dat hij een officieel statuut van ‘première dame’ wil creëren.

Macron zal nu snel zijn eerste minister aanduiden en een regering vormen. Heel wat voorgangers deden dat nog op de dag van hun aantreden zelf. Volgens Macrons entourage zou hij echter nog tot maandag wachten. Daarnaast is het vooral uitkijken naar de uitslag van de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni. De voormalige zakenbankier en oud-econmieminister onder Hollande is met zijn jonge beweging immers allerminst zeker van een meerderheid in de Assemblée nationale.

Intussen raakte ook bekend dat de Franse ambassadeur in Duitsland, Philippe Etienne, diplomatiek raadgever wordt van Macron. De nieuwe Franse president is vast van plan om de Frans-Duitse as aan te halen en zo de Europese Unie een nieuw elan te geven. Maandag vertrekt Macron ook meteen richting Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Macrons oude kabinetschef Alexis Kohler is aangesteld als secretaris-generaal van het Elysée.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer