Themabeeld.© Getty Images

Wielertoertocht van Amstel Gold Race blijft welkom in Nederlandse gemeente Vaals

In de Nederlandse gemeente Vaals – vlak bij het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland – blijven grote wielertoertochten dan toch welkom. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond beslist. Ook de toertocht van de Amstel Gold Race voor wielertoeristen kan daardoor blijven plaatsvinden.

Bron: BELGA

Het college van burgemeester en schepenen had voorgesteld om grootschalige evenementen met duizenden wielertoeristen te weren van het grondgebied van Vaals. Die evenementen leiden tot overlast en verstoren ook de rust in de stiltegebieden, klonk het. Bovendien vervuilen de deelnemers de omgeving en zou een deel van de fietsers zich asociaal gedragen.

Maar in een bomvolle raadszaal besliste de gemeenteraad maandagavond om dat voorstel te verwerpen. Er blijven jaarlijks drie grote fietstoertochten met 5.000 tot 15.000 deelnemers per evenement toegestaan.

Die beslissing is goed nieuws voor de organisatoren van onder meer de toerrit van de Amstel Gold Race. Die jaarlijkse toertocht kan zo een aantal bekende hellingen in Vaals blijven aandoen.

Tom Dumoulin spreekt

Onder anderen Leo Van Vliet, de koersdirecteur van de wielerwedstrijd Amstel Gold Race, voerde het woord tijdens de vergadering. Hij beklemtoonde dat die klassieker afhankelijk is van de inkomsten van de toertocht. Volgens hem zou dus ook het voortbestaan van de grootste wielerwedstrijd in Nederland in gevaar kunnen komen. 

Een andere opvallende spreker was voormalig profwielrenner en Giro-winnaar Tom Dumoulin. Hij erkende dat er overlast bestaat door wielrenners en dat daar maatregelen tegen genomen moeten worden, maar ook hij gaf mee dat er geen wielerklassieker kan zijn zonder de toertocht.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer