Het blijft gevaarlijk in Grindavik.
AP Images

In IJsland mogen inwoners van Grindavik na vulkaanuitbarstingen terug naar huis, maar op "eigen risico"

De 4.000 inwoners van Grindavik mogen naar huis. Het IJslandse vissersdorpje werd meermaals geëvacueerd voor vulkaanuitbarstingen. De politie benadrukt dat een terugkeer wel op eigen risico is. Het blijft er gevaarlijk en er is nog altijd geen (drink)water beschikbaar.

De ongeveer 4.000 inwoners van Grindavik, op het schiereiland Reykjanes, werden op 11 november geëvacueerd nadat er honderden aardbevingen hadden plaatsgevonden door de verschuiving van het magma onder de aardkorst.

Bij een uitbarsting op 14 januari had een lavastroom ook de rand van het dorp bereikt, waardoor drie huizen in de as werden gelegd. De inwoners mochten later terugkeren om spullen uit hun huizen te halen.

Dat gebeurde dan beveiligd met touwen, omdat de kans op grondverzakkingen niet onbestaande is. Bij de laatste vulkaanuitbarsting werd de toegang tot het dorp compleet verboden.

BEKIJK - De uitbarsting op 8 februari:

Videospeler inladen...

De mensen die in Grindavik wonen of werken, krijgen nu de mogelijkheid om terug te keren naar het dorp. Het evacuatiebevel is opgeheven en niet verlengd.

Ulfar Ludviksson, politiechef van de regio Suðurnes, zegt wel dat iedereen die terugkeert dat op eigen risico doet. Ludviksson benadrukt dat Grindavik nog altijd "geen plek is voor kinderen of voor kinderen om te spelen".  

Luchtfoto Grindavik.
AP Images
De lavastroom legde drie huizen in de as en kwam bij andere woningen akelig dichtbij.

Bovendien zijn er nog altijd problemen met elektriciteit en de watervoorziening. De belangrijkste (warm)waterleiding is kapot en moet gemaakt worden. Evident is dat niet, want de pijpleiding ligt zes meter diep en ligt bedolven onder een lavakorst. 

"De infrastructuur in het dorp is beschadigd en het risico op meer scheuren in de grond blijft bestaan", klinkt het. Maar dat risico is recent ingeschat en blijkt "aanvaardbaar". 

Meest gelezen