© BELGA

“We doen niet mee aan subsidiewedloop”, zegt De Croo over ArcelorMittal Gent

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil niet in een subsidiewedloop terechtkomen met de Franse regering om een groene investering in de staalfabriek van ArcelorMittal in Gent te bezegelen.

Bron: BELGA

Sinds 2021 wordt in de staalfabriek van ArcelorMittal in Gent een installatie onderzocht die de uitstoot van de vervuilende hoogovens kan decimeren. Maar de Franse regering belooft een royaal subsidiepakket voor de staalfabriek in Duinkerke en er is een deal met staatsbedrijf EDF voor energieleveringen.

Dinsdag staat in Antwerpen een Europese industrietop op het programma. “We gaan kijken dat we met dezelfde wapens kunnen strijden”, zegt De Croo aan de vooravond van die top. “Een subsidiewedloop, daar doen we niet aan mee. Maar we hebben ook troeven in ons land.” 

De Vlaamse en federale regering staan al jaren in nauw contact met de internationale directie van ArcelorMittal om de groene investering te bezegelen. Eerder had ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gewaarschuwd voor een opbod tegen lidstaten met diepe zakken. 

ArcelorMittal beslist pas eind dit jaar over de definitieve tijdlijn om groen staal te gaan produceren in Gent en Duinkerke. Het gaat om een DRI-installatie en twee elektrische smeltovens. Het investeringsbedrag waar destijds sprake van was, ruim 1 miljard euro, is in de tussentijd evenwel drastisch toegenomen. Maar ook de toegezegde subsidies – ten belope van vele honderden miljoenen – zijn meer dan verdubbeld.

Over het exacte bedrag wordt niet systematisch gecommuniceerd omdat de onderhandelingen nog lopen. Europa gaf wel al groen licht aan een pakket van 280 miljoen euro voor de fabriek in Gent, maar dat cijfer zou al stevig achterhaald zijn.

Europese samenwerking

De Croo pleit voor Europese eensgezindheid en budgettaire discipline bij de toekenning van subsidies. “Europeanen staan sterker als we samenwerken en er is plaats voor meerdere staalproducenten in Europa. Maar we moeten wel een antwoord hebben tegen bijvoorbeeld de Verenigde Staten met de Inflation Reduction Act.”

De Vlaamse en federale regering willen zware industrie verankeren in een economie die ambitieus moet verduurzamen om de strijd tegen de klimaatopwarming te winnen. “Maar we moeten ervoor zorgen dat dat mogelijk is voor de zware industrie, die een partner wil zijn in de klimaattransitie”, zegt De Croo in aanloop naar de EU-industrietop, die dinsdag wordt georganiseerd in de fabrieken van BASF Antwerpen, het grootste chemiebedrijf van ons land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer