AFP or licensors

Europol-topvrouw Catherine De Bolle: "We zien toename van drugsgeweld, ook bij jongeren"

Catherine De Bolle, de topvrouw van Europol, heeft gewaarschuwd voor een toename van geweld door jonge criminelen in het drugsmilieu. "Drugstrafiek is een belangrijk probleem in de EU", zei de Europol-topvrouw tijdens een informatiesessie voor parlementaire delegaties. "We zien een toename van geweld, ook bij jongeren."

De Europese politie-organisatie Europol geeft aan over bewijzen te beschikken dat drugsbendes jongeren inzetten bij hun criminele activiteiten in de EU. "Hele families leven soms van het inkomen dat jongeren verdienen binnen de criminele groep, omdat er geen andere inkomsten zijn." De Bolle spreekt van een "zeer zorgwekkende trend".

Er is sprake van "zeer jonge mensen die geweld gebruiken en in bendes gaan om huurmoorden te begaan", aldus De Bolle. "Huurmoorden die door jonge mensen worden gepleegd zijn minder voorspelbaar dan huurmoorden door ouderen." Drugscriminaliteit is een bezigheid van heel wat criminele bendes, die vaak internationaal te werk gaan.

"Een derde van de criminele bendes houdt zich bezig met drugshandel", zegt De Bolle. "De productie van drugs door criminele netwerken in de EU blijft een grote bezorgdheid. Specifiek voor cannabis en synthetische drugs. We zien dat de EU een bestemmingscontinent is, maar ook een productiecontinent. Dat wordt vooral mogelijk gemaakt door corruptie en criminele infiltratie."

Zwaktes in systemen

De Bolle antwoordde tijdens de Europese vergadering op een vraag van N-VA-parlementslid Nadia Sminate. De Europese politie-organisatie is niet machteloos, maar de internationale organisaties zijn moeilijk te ontwrichten. Ze zijn vermogend en zien zwaktes in de nationale veiligheidssystemen.

"We hebben in 2020 een economische en financiƫle drugseenheid opgericht omdat we geloven dat het erg belangrijk is om op het geld van de criminele bendes te jagen. We hebben ook een gespecialiseerde dienst die zich met corruptie bezig houdt. We merken dat we steeds meer vragen krijgen van lidstaten om hen te ondersteunen in onderzoeken", zegt De Bolle.

"Aanpak werkt"

Europol stuurt in dat geval experten om politiekorpsen bij te staan en internationale slagkracht te voorzien. Ze brengen in kaart hoe de criminele organisatie tewerk gaat en nemen contact op met derde landen. Het gaat dan om landen die door drugstrafikanten als veilige havens worden beschouwd. De aanpak werkt, zegt Europol, die aangeeft dat het aantal arrestaties en inbeslagnames toeneemt.Ā 

"We gaan ook de 'high value targets" achterna", zei De Bolle nog. "Dat zijn niet enkel de personen aan het hoofd van de criminele organisatie. maar ook personen met een specifieke expertise, zoals het witwassen van geld. We hebben onlangs een gespecialiseerde witwasser kunnen arresteren in Athene."

Meest gelezen