Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Vlaams Belanger door Europees Parlement berispt voor term ‘omvolking’: ‘Connotaties aan donkerste tijden in Europese geschiedenis’

Tom Vandendriessche in het Europees Parlement. Hij laat weten dat hij de term zal blijven gebruiken.Beeld rv

‘Connotaties aan de donkerste tijden in de Europese geschiedenis.’ De scherpe bewoordingen komen uit een brief van Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola aan Vlaams Belang-parlementslid Tom Vandendriessche, die De Morgen kon inkijken.

Met een brief, verzonden via e-mail aan Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang, laat Roberta Metsola weten dat ze het woord omvolking “onaanvaardbaar” vindt in het parlement. Ze vraagt hem om dat soort uitdrukkingen voortaan niet meer te gebruiken. “Het is niet de eerste keer dat uw gebruik van deze term tot een punt van orde heeft geleid.”

De voorzitter was gevraagd om op te treden na een tussenkomst van Vandendriessche tijdens de plenaire vergadering in januari. Tijdens een voorstelling van het programma van het Belgische voorzitterschap had Vandendriessche uitgehaald naar het nieuwe migratiepact en zei hij dat de Europese Commissie daarmee Europeanen wil vervangen door niet-Europeanen. “Doelbewust georganiseerde omvolking”, zei Vandendriessche.

Het Nederlandse parlementslid Sophie in ’t Veld, die bij de komende verkiezingen in België opkomt voor de partij Volt, vroeg de parlementsvoorzitter om te onderzoeken of hij dat wel mag zeggen.

“Hij krijgt in het parlement een podium om de complottheorie te verspreiden dat de elites mensen vervangen en wakkert daarmee haat aan”, zegt In ’t Veld. “Met Europees geld promoot hij die boodschap nog eens op sociale media.”

Half miljoen euro aan advertenties

Vandendriessche gaf sinds 2019 bijna een half miljoen euro uit aan advertenties op Instagram en Facebook. Het Vlaams Belang probeert de term ‘omvolking’ ingang te laten vinden bij het brede publiek. Zo bracht Filip Dewinter enkele jaren geleden een boek uit met die titel. De theorie erachter haalden ze bij de Franse schrijver en complotdenker Renaud Camus, maar de term werd voor het eerst gepopulariseerd door de nazi’s. In haar brief heeft Metsola het over connotaties “aan de donkerste tijden in de Europese geschiedenis”.

Vandendriessche laat weten dat hij de term zal blijven gebruiken. Dat heeft hij ook in een brief geantwoord aan Metsola. “Dat begrip drukt het beste uit waar het migratiepact om gaat”, zegt Vandendriessche. “Je kan het ook superdiversiteit noemen, of vervangingsmigratie. Ik gebruik helemaal niet de Duitse naziterm.”

Een medewerker van Vandendriessche in het Europees Parlement staat op dit moment overigens terecht op het proces rond negationisme en aanzetten tot haat bij Schild & Vrienden.

Europees Parlementslid Sophie in ’t Veld is blij dat het hoofd van het Europees Parlement zich nu ondubbelzinnig uitspreekt over de term ‘omvolking’. Ze protesteerde eerder al eens, maar toen is geen actie ondernomen. “Als dat soort dingen zonder weerwoord blijven, wordt het vanzelf normaal, zegt ze. In onze contreien is er nog weinig luid protest, maar in Duitsland zie je dat men toch op straat gaat tegen extreemrechtse plannen voor massadeportaties, mede gebaseerd op de ideologie rond omvolking.”