AFP or licensors

Israëlische economie krimpt sneller dan verwacht door oorlog in Gaza: "Conflict kost 250 miljoen euro per dag"

In het laatste kwartaal van 2023 is het bruto binnenlands product (bbp) van Israël - een belangrijke maatstaf voor de economische gezondheid van een land - gezakt met 19,4 procent. Dat meldt het Israëlische Centrale Bureau voor Statistiek. De economie van Israël krimpt door de oorlog in Gaza een stuk sneller dan verwacht.

Elke dag kost het conflict met Hamas Israël ongeveer 250 miljoen euro. Een hallucinant bedrag, dat zijn tol begint te eisen van de Israëlische economie. Het bruto binnenlands product van het land kent een grote terugval en overheidsuitgaven swingen de pan uit.

Analisten hadden wel verwacht dat de economie enigszins zou krimpen door het conflict, maar de cijfers kleuren nu toch een stuk roder dan verwacht.

De economische terugval van Israël in cijfers

Het bruto binnenlands product (bbp) van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar teruggevallen met 19,4 procent. Dat valt deels te wijten aan een daling van ruim 26 procent in de private uitgaven van gezinnen.

Ook de exportcijfers van het land kleuren rood met ruim 18 procent minder export. Er is ook een enorme terugval van 67,8 procent aan bedrijfsinvesteringen vaste activa, vooral in residentiële gebouwen.

Over het algemeen groeide de Israëlische economie in heel 2023 wel met 1,8 procent. Experten hadden voor de oorlog met Hamas een groei verwacht van 3,5 procent.

Hoofdeconoom bij ABN AMRO private banking België Erik Joly haalt enkele redenen aan waarom de economie van Israël gebukt gaat onder het conflict. "Heel wat mensen die normaal gezien bijdragen aan de economie, moeten nu de wapens opnemen", vertelt hij.

"Op dit moment vechten er in totaal ongeveer 300.000 mannen en vrouwen, goed voor bijna 8 procent van de actieve bevolking. Als je aan het vechten bent, kan je natuurlijk niet bijdragen aan de economie. Dat veroorzaakt heel wat tijdelijke werkloosheid in de Israëlische economie."

Beterschap op komst

Al is er volgens Joly wel beterschap op komst. "Stilaan zal een deel van die reservisten opnieuw naar huis terugkeren en zich opnieuw integreren in het economische proces. Dat is toch wel belangrijk."

Neem nu bijvoorbeeld de technologiesector, economisch gezien een van de belangrijkste sectoren van het land. De technologie-industrie heeft een belangrijk aandeel van 18 procent van het bruto binnenlands product van Israël. De helft van de export heeft een link met de industrie en technologie zou ook voor een derde bijdragen aan alle belastinginkomsten van Israël. "Dat mensen daar opnieuw aan het werk kunnen, is goed voor de economie."

De slabakkende economie betekent echter niet dat de Israëlische regering geen geld uitgeeft. Integendeel, want het land bevindt zich op dit moment in een oorlogsindustrie.

"Studies variëren, maar Israël zou tussen de 48 en 50 miljard euro uitgeven om de periode van 2023 tot 2024 te overbruggen", weet Joly.

"Een deel van dat geld wordt gebruikt om wapens en munitie te kopen, maar een ander deel dient om de bevolking te steunen. Zo gaat er ook geld naar mensen die aan de grensregio's wonen en ondergebracht moeten worden op andere locaties. Of zo zorgt diezelfde overheid er ook voor dat bepaalde bedrijven een zekere mate van steun krijgen."

Joly is optimistisch over het economische herstel van Israël. "De Israëlische economie is wel degelijk een heel sterke economie", concludeert hij. "Zolang er geen wantrouwen komt in die economie, voorzie ik geen grote problemen. Al blijft de steun van de Verenigde Staten daarin erg belangrijk. Laat ons niet vergeten dat een aantal Amerikaanse zakenbanken zeer belangrijke aandeelhouders zijn."

Economie in Gaza "nog zwaarder getroffen"

Met de economie in Gaza gaat het mogelijk nog slechter. Concrete cijfers zijn er volgens Joly niet. De economie van de Palestijnse gebieden was afhankelijk van kleine industrieën en landbouw. Na jaren van achteruitgang kende de economie van Gaza eind jaren 2000 enige groei, gestimuleerd door buitenlandse hulp. De beperkingen op de import en export van personen en goederen in en uit de gebieden vormden de voornaamste oorzaak voor de traag groeiende economie.

"Het is een stuk moeilijker om in te schatten hoe de economische situatie in Gaza er nu voor staat", zegt Joly. "Ik denk, als je de beelden bekijkt, dan zie je dat die economie natuurlijk wel een stuk zwaarder getroffen is."

Volgens de Verenigde Naties zal het decennia duren eer de economie in Gaza zich volledig kan herstellen van het conflict met Israël.

Meest gelezen