VIDEO. Scheidsrechter Jonathan Lardot legt uit waarom hij terugkwam op rode kaart voor Igor Thiago en hem ook géén tweede geel gaf

Het was zondag niet de middag van Igor Thiago (22) tegen Cercle Brugge. De spits van Club Brugge werd in de toegevoegde tijd uitgesloten met een tweede gele kaart, nadat hij in het slot van de wedstrijd nog een rode kaart teruggedraaid zag door de VAR. Scheidsrechter Jonathan Lardot, die Thiago in eerste instantie rood gaf, legt uit waarom hij moest terugkomen op zijn beslissing.

Maxime Caeyman

In de laatste minuten van de reguliere speeltijd werd Thiago diep gestuurd. Hij tikte de bal echter te ver van z’n voet, waardoor Cercle-keeper Warleson kon tussenkomen. De Braziliaanse spits, die na het seizoen voor 37 miljoen naar Brentford trekt, ging toch door en leek zo vol op Warleson te trappen. Scheidsrechter Jonathan Lardot twijfelde niet en trok rood. VAR Wesli De Cremer riep Lardot naar het scherm, die besliste om de rode kaart kwijt te schelden.

“Bij mijn eerste beslissing sta ik op de goede plek. Ik zie dat Thiago de bal ver voor zich uitduwt. Als een scheidsrechter ziet dat een aanvaller de bal ver voor zich uitduwt en die dan wil recupereren, gaat er een alarm af”, zo zegt Lardot in Under Review op Eleven/DAZN. “Dat is een signaal: er kan iets gebeuren. Als ik de intensiteit zie waarmee hij op de doelman vliegt, heb ik vanuit mijn positie het gevoel dat de aanvaller zijn voet plant op het scheenbeen van de doelman. Dat is een fout die de fysieke integriteit van de doelman in gevaar brengt. Vanuit mijn perspectief beslis ik om een rode kaart te geven.”

“De VAR komt tussen en dat is uitstekend, want in de afgelopen weken werd de VAR wat aangevallen. Je moet zijn tussenkomst onderstrepen, want op de beelden zie je dat Thiago zijn voet eerst op de grond zet en dat het contact wordt veroorzaakt door de doelman, die goed uitkomt en de bal heeft. In zijn beweging, die ook geen penaltyfout is, veroorzaakt de doelman met zijn been het contact met het been van de aanvaller. Niemand zou begrepen of aanvaard hebben dat ik bij mijn rode kaart zou blijven.”

Ook geen tweede geel

Geen rechtstreeks rode kaart voor Thiago dus, maar de Braziliaan had op dat moment al geel. Dus ook als hij voor de fase bestraft zou worden met een gele kaart, zou hij uitgesloten worden. “Ik heb ook nagedacht om een tweede gele kaart te geven, maar ook dat zou niemand begrepen hebben. Want het is de doelman die het contact veroorzaakt met het been van de aanvaller, die niets anders kan doen dan zijn been in die positie zetten. Het zou heel streng zijn om hier een tweede gele kaart te geven”, aldus Lardot. Thiago mocht dus nog op het veld blijven staan, maar even later moest hij toch vroegtijdig gaan douchen nadat hij een elleboog in het gezicht van Boris Popovic plantte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer